На 24 юни започва Софийският фестивал на музикалния театър
 


СОФИЯ,
15.06.2022 19:59
(БТА)
На 24 юни започва Софийският фестивал на музикалния театър. Второто издание на събитието продължава до 17 юли на сцената в парка на Военната академия, съобщават от Музикалния театър.
Откриването е с концертно изпълнение на мюзикъла "Фантомът на операта". Най-доброто от световния мюзикъл в ще може да се види на 26 юни в концерт-спектакъла "Една вечер с хитовете на Бродуей". Балет "Арабеск“ показва на 3 юли своята лятна гала с избрани спектакли на хореографи от България и чужбина. С актуални заглавия от мюзикъла и балета гостуват театри от България, Сърбия и Северна Македония.

 

Музикално-драматичният театър "Константин Кисимов“ от Велико Търново представя на 25 юни мюзикъла "Вражалец“ от Дечо Таралежков по комедията на Ст. Л. Костов. Държавна опера в Русе гостува на 2 юли с мюзикъла "Кой е Големанов“ от Георги Костов по текст на Иво Сиромахов. Пловдивската държавна опера представя на 9 юли "Картини от Пиацола“. На 10 юли е "Брилянтин“ от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, постановка на Театрално-музикален и продуцентски център - Варна.

 

Брилянтин - Варна.jpg

 


Народният театър на Ниш, Сърбия, ще покаже на 1 юли мюзикъла "Някои го предпочитат горещо“ по едноименната филмова комедия. Постановката на режисьора Александър Маринкович ще се играе на сцената на Музикалния театър.

 

На 8 юли в парка на Военната академия е "Госпожиците от Авиньон“ на Националната опера и балет на Северна Македония. Режисьор е Олга Панго - най-значимият театрален и балетен хореограф в момента в родината си. Същият ден в Музикалния театър тя ще води семинар с уъркшоп за навлизането на елементи от съвременния танц в класическия балет.

 

 

Някои го предпочитат горещо.jpg

В рамките на фестивала, на 25 юни, ще има семинар с уъркшоп на големия театрален режисьор Небойша Брадич (Сърбия). Той ще говори за тенденциите в съвременния мюзикъл. На сцената на Музикалния театър той постави преди две години мюзикъла "Цигулар на покрива“. Фестивалът ще бъде закрит на 17 юли с театрализирано концертно изпълнение на "Цигулар на покрива“ на открито.
Музикалният театър е учредител на фестивала, чиято цел е да показва най-новото в жанра на мюзикъла и съвременния балет, създадено от държавни, общински и независими музикално-театрални трупи. Амбицията на учредителите е той да се превърне в авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър, разказват от театъра.

Източник - БТА - https://www.bta.bg/bg/news/lik/282756-na-24-yuni-zapochva-sofiyskiyat-festival-na-muzikalniya-teatar