Рокендрол и рокли от 50-те в новата постановка на „Графиня Марица“ в Музикалния театър
 

На 14 и 15 май на сцената на Музикалния театър гледайте най-новата постановка на трупата – осъвременената версия на оперетата на Калман "Графиня Марица - чардаш, шоколад и рокендрол".
Действието в оперетата е пренесено от 20-те в 50-те години на миналия век, когато рокендролът е в стихията си. Част от музикалните номера са преаранжирани в стил рокендрол от композитора Румен Бояджиев-син без това да променя класическото звучене на шедьовъра на Калман. Освен динамичния коктейл от рокендрол и чардаш в танцовите номера един от акцентите в хореографията на Йоанна Стоянова е тангото върху една от най-популярните Калманови теми от „Царицата на чардаша“. Той е изпълнено от солистите на балета Татяна Янева а Трайче Стойковски.

Танго по Калман в изпълнение на солистите на балета - Трайче Стойковски и Татяна Янева.jpg

Действието в осъвременената версия на оперетата се развива в имението на графиня Марица, в което има фамилна шоколадова фабрика. Шоколадът, който се прави там е уникален, а тайната съставка се оказва любовта.
Художникът Денис Иванов изработва 160 оригинални костюма за спектакъла в стил 50-те години. Разкошните дамски рокли с изобилие от тафта и ръчно правени от художника рисунки са повлияни от сценичните въплъщения на филмовата икона Одри Хепбърн. Модерната сценография е дело на художника Иван Савов, чието дело е още сценографията на „Прилепът“ и част от работата по „Фантомът на операта“ на сцената на Музикалния театър.

 

Графиня Марица - Георги Султанов и Илина Михайлова.jpg

„В трудните времена, в които живеем, мисълта ни е насочена към младите поколения, чийто живот сме длъжни да обогатим с класически ценности. С нашата постановка отправяме послание именно към тази част от публиката“ – споделя режисьорът на спектакъла Марияна Арсенова. „Търсили сме новаторски похвати и осъвременени ритмики и актуални отношения без това да нарушава безценното и жизнеутвърждаващо съдържание на Калмановия шедьовър“
Авторската редакция на либретото на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд е на Марияна Арсенова и Александър Мутафчийски, който е
асистент – режисьор и изпълнител на една от ролите. Диригент-постановчик на спектакъла е Юли Дамянов, хормайстор -Людмил Горчев, концертмайстор - Мария Кирова.
На 14 май, събота, от 19.00 часа участват: Илина Михайлова(Графиня Марица), Георги Султанов(Граф Тасило), Денко Проданов(Барон Жупан), Александър Мутафчийски(Княз Популеску), Елица Красимирова(Лиза), Катерина Тупарова(Княгиня Божена/Маня), Николай Борисов(Чеко), Георги-Маноел Димитров(Карл Стефан)

 

Денко Проданов - Жупан, Елица Красимирова - Лиза, хор и балет.jpg

На 15 май, неделя, от 17.00 часа гледаме солистите: Илина Михайлова(Графиня Марица), Владимир Грудков(Граф Тасило - За първи път в ролята), Александър Панайотов(Барон Жупан), Лъчезар Лазаров(Княз Популеску), Десислава Николова(Лиза), Светлана Иванова(Княгиня Божена/Маня), Румен Григоров(Чеко), Тодор Велков(Карл Стефан)
Солисти на балета: Татяна Янева, Трайче Стойковски, Жасвин Сеизова, Мартин Виденов
Хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов

 

Катерина Тупарова - Княгиня Божена и Александър Мутафчийски - Княз Популеску.jpg

Не пропускайте на сцената на Музикалния театър „Графиня Марица – чардаш, шоколад и рокендрол“ – една красива приказка за любовта, модерна, блестяща и различна. Билети на сайта https://musictheatre.bg/calendar/2022-05 и на касата на театъра (тел. 02/ 943 19 79).

 Източник - Импресио - https://impressio.dir.bg/stsena/rokendrol-i-rokli-ot-50-te-v-novata-postanovka-grafinya-maritsa-na-muzikalniya-teatar