„Златна лира“ за артистичния директор на Балет "Арабеск" Боряна Сечанова
 

"Златна лира" за цялостно творчество и цялостен принос в развитието на културата получи артистичният директор и хореограф на Балет „Арабеск“ Боряна Сечанова. Престижното отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци се дава и по повод нейния 60-ти юбилей.

Златна лира - Боряна Сечанова.jpg
 

За приноса си в областта на културата на столицата, талантливата хореографка беше награден с плакет от името на Столична община, връчен от заместник-кмета по културата Мирослав Боршош. На спектакъла „Ефектът Галатея“, с който се отбеляза юбилея, присъства вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Ефектът Галатея" е танцова драма по мотиви от едноименната пиеса на Ефемия Фард и "Пигмалион" на Жан-Жак Русо. Тя се опира на сюжета за скулптора Пигмалион, който извайва Галатея и се влюбва в нея. Спектакълът изследва творческия процес и творбата като съчетание на личността на твореца и обекта, който той претворява. Образът на Галатея е отражение на своя създател и в същото време сложна смесица от материалността на скулптурата и оптическата илюзия.

 

Ефектът Галатея - Балет Арабеск - Снимки Балет Арабеск (2).jpg

 

Автор на музиката на „Ефектът Галатея“ е Петър Дундаков,сценограф- Венелин Шурелов, автор на костюмите – Адрияна Найденова. В сценичната реализация на проекта участват още Пеньо Пирозов и автора на художественото осветление Георги Буюклиев. В спектакъла гледаме солистите на Балет „Арабеск“: Виктория Петрова, Стефан Вучов, Даниела Иванова, Константина Ханджиева и Васил Дипчиков. 

Боряна Сечанова завършва Националното училище по танцово изкуство в София; 1981 е част от състава на Софийска опера и балет. Специализира в Москва при проф. Олга Тарасова – през 1990 г. се дипломира в Балетна режисура, ГИТИЗ. През лятото на 2006 г. е избрана за член на журито на Международния балетен конкурс - Варна. Преподава модерни танцови техники в Национално училище за танцово изкуство,Асоцииран преподавател е и директор на програма “Балетна режисура” - НБУ. Поканена е и като преподавател в Американския Университет в Благоевград. В периода 1997-1998 е преподавател модерни танцови техники “St.JONЕ” Университет, Сеул, Корея.

От 2000 година Боряна Сечанова е ръководител на Балет „Арабеск“ и негов артистичен директор. Тя е автор и хореограф на над 65 балетни, оперни и театрални постановки в Национална опера и балет София, балет “Арабеск”, НТ “Иван Вазов”, театър София, театър „Възраждане“, в Държавна опера Стара Загора, ТПМЦ опера Варна и ДО Русе, в театър “Пантданс” и други. Носител е на множество престижни награди у нас за постижения в културата. Сред тях са: „Кристална лира“ 2006 за творческия екип на спектакъла „Carmina Burana(заедно с Цветанка Петкова-Стойнова);Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата 2015

за спектакъла „Пандора“ на Балет „Арабеск“, за който получава и наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира“; Голямата награда „Аполон Токсофорос”на 35-тото  издание на Международния фестивал „Аполония“(2019) и други.