На 29 декември е Новогодишната гала вечер на балет "Арабеск"
 

На 29 декември е Новогодишна гала вечер на балет "Арабеск". Събитието ще се състои в Музикалния театър, съобщават организаторите.
По думите им ще бъдат представени двa от най-успешните спектакъла, станали визитна картичка на "Арабеск". Това са "Кармина Бурана" и "Болеро". Те взривяват публиката не само в България, но и на всички световни сцени, и я зареждат с емоция, енергия и настроение за посрещане на Новата година, разказват от трупата.

"Кармина Бурана" е по музика на Карл Орф, хореографията е на Боряна Сечанова, а художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова. Представена е пред публика за пръв път на 8 юни 1937 г. във Франкфурт. В репертоара на "Арабеск" има две сценични версии на ораторията - от 1972 г. на италианския хореограф Хуан Корели и от 1988 г. на големия български хореограф и дългогодишен директор на балет "Арабеск" Маргарита Арнаудова, съвместно с Пловдивската опера.
"Кармина Бурана" с хореографията на Боряна Сечанова е поставена специално за турнето на "Арабеск" в САЩ, където изправя на крака четири хилядните задокеански зали със своето изпълнение, разказват от трупата.

Сега солистите са Даниела Иванова, Константина Ханджиева, Васил Дипчиков, Светослав Серопян, Стефан Вучов, Филип Миланов и танцьорите Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Мона Христова, Стефка Табакова, Теодора Друмева, Валери Миленков, Ервин Есен.

"Болеро" на Морис Равел е с хореографията на Маргарита Арнаудова, художник на костюмите е Мария Трендафилова. Спектакълът е поставен за пръв път през 1987 г. Първите солисти са Румяна Маркова, Радомир Начев, Ясен Стоянов и Марио Пейчев. През години щафетата поемат Антония Докева, Теодора Стефанова, Константина Ханджиева, Милен Петров и Даниела Иванова, Асен Наков, които заедно с Васил Дипчиков и Стефан Вучов ще се представят на 29 декември. /ДД/

Източник: БТА - http://www.bta.bg/bg/c/EZ/id/2538823