Марчо Апостолов
 

Тенорът Марчо Апостолов е възпитаник на Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София от класа по пеене на доц. Ирена Бръмбарова и по актьорско майсторство на проф. Павел Герджиков. Като солист на ДМТ „Стефан Македонски” от 1998 г. изпълнява централни героични и характерни персонажи както в класическите оперетни, така и в мюзикълните заглавия от репертоара на театъра.
Сред най-играните от него роли в оперетните заглавия са: Граф Данило Данилович във „Веселата вдовица”, Арманд Мирбо във „Фраскита” и Рене Бертен в „Граф фон Люксембург” на Франц Лехар, Габриел фон Айзенщайн в „Прилепът”, граф Балдуин Цедлау във „Виенска кръв” и Карамело в „Една нощ във Венеция” на Йохан Щраус-младши, Граф Тасило фон Витемберг в „Графиня Марица”, Княз Едвин фон Липерт Вайлерсхайм в „Царицата на Чардаша” и Принц Раджами в „Баядерка” на Имре Калман и др.
Клифърд Бредшоу от „Кабаре” на Джон Кандер, Джо/Джозефин от „Муци / Някои го предпочитат горещо” на Жул Стайн, Йосиф от „Йосиф и неговата фантастична пъстра дреха”, Исус от „Исус Христос суперзвезда”, Че от „Евита” и Ръм Тъм Таг от „Котки” на Ендрю Лойд Уебър, Крис от „Мис Сайгон” на Клод-Мишел Шонберг, Хенри Хигинс от „Моята прекрасна лейди“ на Фредерик Лоу и Ламариненият човек от „Магьосникът от ОЗ” на Харолд Арлън са сред героите от класическите мюзикли, включени в репертоара му.
През 2002 г. за ролите си на Исус в спектакъла „Исус Христос суперзвезда” от Андрю Лойд Уебър и на Граф Данило Данилович във „Веселата вдовица” от Франц Лехар става първият български оперетен артист, носител на „Кристална лира” в индивидуалната категория „Изпълнител на оперно и оперетно изкуство“ – годишна награда на Съюза на музикалните дейци в България, Центъра за музика и танц към Министерство на културата на Република България и Радио Classic FM.
От 2001 г. е редовен гост в представителни спектакли на Националната опера и балет – София, в Пловдивска, Русенска, Бургаска, Старозагорска и Варненска опери, както и в Македонската опера и балет – гр. Скопие, Македония. Концертирал е като солист на Софийска филхармония, както и на оркестрите в Пловдив, Бургас, Сливен, Разград, Димитровград, Видин и Враца. Като солист на Държавния музикален театър и Националната опера участва в множество фестивални и международни прояви в България, Германия, Швейцария, Холандия, Франция, Люксембург, Гърция, Македония, Турция, Тайван и Япония. Участвал е и в авторитетни музикални проекти на различни самостоятелни творчески формации в България, Германия, Япония и САЩ. Има направени записи за Националното радио, Националната телевизия, както и за GEGA New.
От 2017 г. е редовен докторант към Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София и щатен асистент към катедра „Музикално-сценично изкуство“.