Христо Сарафов
 

Христо Сарафов – артист-солист на Националния музикален театър
Завършва „Класическо пеене“ в НМА “Панчо Владигеров “ през 1982 година в класа на доц. Констанца Вачкова. Специализира в Москва при народния артист на Руската федерация Евгений Кибкало. След завръщането си от Москва участва в спектакъла „Севилският бръснар“ от Росини в ролята на Доктор Бартоло с режисьор проф. Павел Герджиков. Тази роля се превръща в емблематична роля за него и от тогава я е играл над 50 пъти на различни сцени по цял свят – Франция, Испания, Италия, Германия, Португалия, САЩ , Гватемала и другаде.
Друга негова запомняща се роля, изиграна в много оперни театри по света, е ролята на Лепорело в операта „Дон Жуан“на Моцарт.
От 1983 година досега с прекъсвания е солист в неговия любим Музикален театър. Тук е изиграл десетки водещи роли в оперети, мюзикъли и концерт-спектакли. В момента играе в следните роли и спектакли на театъра: Дядо Либен в „Българи от старо време“, Фери Бачи в „Царицата на чардаша“, Алфред Дулитъл в „Моята прекрасна лейди“, Бог Зевс в „Орфей в ада“, както и във всички концерт-спектакли на театъра.
Най-новото предизвикателство за него е ролята на Ришар Фирмен, един от директорите на Парижката опера, в изключително успешния спектакъл на Националния музикален театър на „Фантомът на операта“ от А. Л. Уебър.