Еделина Кънева
 

Еделина Кънева е родена в София и е възпитаник на ДМА" П.Владигеров"

Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаска Държавна опера.                                           Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в  Лайпциг.

От 1996 година е премиер-солистка в НМТ"Ст.Македонски"

Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите: "Трубадур", "Тоска", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", оперетите: "Прилепът", "Цигански Барон", "Графиня Марица", "Страната на усмивките", "Царицата на Чардаша", "Великата неизвестна", мюзикълите: „Котки“, ‘’Някои го предпочитат горещо“, Уестсайдска история“, “Вълкът и седемте козлета’’. Гост- солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Българската Национална Телевизия.

Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ и БНТ 2. Тя е инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката.

Работила е в проекта на Френското Министерство на Културата „К и Пътят към замъка“- съвременна опера от Карол Бефа по романа на Ф.Кафка.

От 2012 е преподавател в НМУ „Л.Пипков“, специалност „Поп и джаз пеене”, а от 2017 е музикален режосьор в „Александра Аудио”.

Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и други.

От 2000 до 2010 година е постоянен гост -солист на Teatro Lirico D’ Europa и                               Mozart Festival Opera в САЩ.

Участвала е многократно на фестивалите: Аполония, Софийски Музикални Седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и редица фествали в Гърция, Израел и Германия.

През 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийска Опера и Балет                 “ Мамма миа “ с режисьор акад. Пламен Карталов, в който  изпълнява главната роля на Дона Шеридан.