Огнян Митонов
 

Огнян Митонов  е роден през 1976 г. в София. През 1995 г. завършва Софийското Музикално Училище със специалност кларинет,

а през 2000 г. Държавна Музикална Академия със специалности Оперно-Симфонично дирижиране и Хорово дирижиране, и на двете места с пълен отличен успех. Паралелно с дирижирането изучава и композиция.

От 2002 г. Митонов е диригент в Национален Музикален Театър “Ст.Македонски”. Реализирал е като диригент-постановчик: “Българи от старо време”, ” Орфей в ада”, “Графиня Марица”, “Лелята на Чарли”, “Хубавата Елена”, “Граф фон Люксембург” , “Циганска любов”, “Островът на мечтите”, “Четирима в леглото”, “Сантиментално пътешествие”,  “Патиланци” и др. Дирижирал е още: “Прилепът”, “Царицата на чардаша” , “Виенска кръв”, “Цигански барон”, “Една  нощ във Венеция”, “Котки” , ”Моята прекрасна лейди”, ”Виктория и нейният хусар”, ”Службогонци”, “Казанова”, “Магьосникът от Оз”, както и десетки концерти.

За постановката “Граф фон Люксембург” е отличен с наградата “Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Създател, диригент и солист на Камерен Оркестър „Митонисимо”, с който има реализирани концерти в страната и в чужбина.

Освен в България, има изяви на много сцени в Европа и Америка. Дирижирал  е спектакли на “Аида”, “Кармен”, “Вълшебната флейта” и “Травиата” във Франция и Белгия като музикален директор на френската оперна компания “Opera Passion”. Бил е диригент на „Teatro Lirico D’ Europa” на турнета в САЩ. Дирижирал е още в Германия, Швейцария, Холандия и Люксембург. Някои от заглавията в тези изяви са: “Бохеми”, “Прилепът”, “Кармина бурана”, “Севилският бръснар”, “Лучия ди Ламермур”, “Циганска любов”, „Йохан Щраус гала концерт”, „Франц Лехар гала концерт”.

Огнян Митонов е гостувал на сцената на Софийската опера като диригент-постановчик на „Сестра Анджелика”и Джани Скики” от Пучини. Има реализирани записи със Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Бил е гост-диригент на оперите в Пловдив, Благоевград, на Симфониета -  Видин. Има богата концертна дейност със Симфоничния оркестър на Музикалната академия в София.

През 2001 г. под неговата палката звучат премиерните за България спектакли на френските опери “Бедният моряк”от Д.Мило и “Хирургия” от П.О.Феру на фестивала “Софийски музикални седмици”.

От 2000 до 2007г. Огнян Митонов е преподавател по Оперно пеене с диригент в Държавната музикална академия. Подготвя и дирижира спектаклите на Учебения оперен театър към академията. Измежду заглавията са: “Дон Паскуале” и “Рита” от Доницети, “Така правят всички жени” и “Сватбата на Фигаро” от Моцарт, “Веселите Уиндзорки”от О.Николай, “Цигански барон”от Щраус, ”Севилският бръснар”от Дж.Паизиело - премиера за България, и др.

Председател на журито на 14-тия Международен оперен конкурс „Джулиета Симионато” в Италия, също така член на журито на 4-ия и 5-ия Национален конкурс „Мими Балканска” за оперета и мюзикъл на Националния музикален театър.

Осъществява също солови рецитали и камерни концерти като кларинетист.

Огнян Митонов има награди за композиция. Негови творби са изпълнявани на концерти в София и страната.