Уникален балетен спектакъл на 8 юли на Софийския фестивал на музикалния театър
 

Националната опера и балет на Северна Македония гостува на 8 юли от 21:00 часа с балетния спектакъл „Госпожиците от Авиньон“ на Софийския фестивал на музикалния театър. Негов режисьор и хореограф е Олга Панго – примабалерина, хореограф и директор на Балета на Националната опера и балет – Скопие. Балетът „Госпожиците от Авиньон“ е вдъхновен от едноименната картина на Пикасо,посветена на неговите музи.Въпреки че е определян като модерен, спектакълът на Олга Панго носи основните елементи на класическия балет. Той е атрактивно и космополитно пътуване, което държи вниманието на публиката от първата до последната сцена. Усещането за космополитност се подсилва и от авторската музика на Калиопи Букле, в която са използвани инструменти и музикални мотиви от цял свят.

„Докато се взирах в един от сънищата си в картината на Пикасо „Госпожиците от Авиньон”, една муха кацна на платното. Тя започна да бръмчи, да лети от единия до другия край на картината и да я разглежда с кураторска прецизност. Докосвайки изображението, тя го пресъздаваше, бръмчейки. В този момент в съня си скицирах текста на „Госпожиците от Авиньон”“ – споделя авторът на либретото Сашо Димоски. Художник на костюмите е Раде Василев, мултимедия и дизайн - Емил Петров, художествено осветление - Милчо Александров. Участва Балетът на Националната опера и балет на Северна Македония.

Госпожиците от Авиньон - Национална опера и балет на Северна Македония_3.jpg
ГОСПОЖИЦИТЕ ОТ АВИНЬОН
Балет в 9 картини

Музика: Калиопи Букле

Хореография и режисура: Олга Панго

Либрето и драматургия: Сашо Димоски
Асистент -хореографи: Горан Божинов, Саша Евтимова
Художник на костюмите: Раде Василев
Мултимедия и дизайн: Емил Петров
Художествено осветление: Милчо Александров
Грим: Златица Поповска
Използвани са сценографски елементи от операта „Змейова невеста“ на сценографа Валентин Светозарев


ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:
ОЛГА КОКЛОВА - Александра Миялкова
ДОРА МААР - Мими Поп-Алексова Атанасовска
ЕВА ГУЕЛ - Ивана Коцевска
МАРИ-ТЕРЕЗ ВАЛТЕР - Саша Евтимова
ФРАНСОАЗ ЖИЛО - Христина Накевска
ПОШАЛЬОН - Мирослав Митрашиновик
СЛАДКАР - Балаж Лашеи
ПРИЯТЕЛ - Агим Бафтии
ОБУЩАР - Ендру Кук

Спектакълът „Госпожиците от Авиньон” е с начало 21:00 часа на фестивалната сцена пред Учебния корпус на Военна академия „Г.С.Раковски“. При дъждовно време ще се играе на сцената на Музикалния театър.

Билетите са в продажба на сайта https://musictheatre.bg/calendar/2022-07 и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). Два часа преди спектакъла на каса на входа на Военната академия. Очакваме ви!