Разнообразна програма на Софийския фестивал на музикалния театър тази седмица
 

На 1-ви юли от 19:00 часа на сцената на Музикалния театър гостува мюзикълът “Някои го предпочитат горещо“ на Народен театър - Ниш, Сърбия. Спектакълът е част от Софийския фестивал на музикалния театър. Мюзикълът е по мотиви от едноименната филмова комедия от 1959 година на Били Уайлдър.В ролята на Шугър Ковалчик, изпълнена от неповторимата Мерилин монро, гледаме звездата на Народния театър на Ниш - Драгана Михалович. В другите главни роли й партнират Александър Маринкович (Джо/Джозефин)и Урош Милойевич Джери/Дафни). Маринкович, който е режисьор и изпълнител на една от главните роли,се изявява на сцената на Народния театър на Ниш от 25 години, където е изиграл повече от 50 роли, с които е гостувал и на други театри в Сърбия.

Някои го предпочитат горещо.jpg

С „Някои го предпочитат горещо“ Маринкович прави първия си режисьорски опит в мюзикъла. „Моят мюзикъл е почит към любимата ми филмова комедия, едно великолепно актьорско трио и един популярен режисьор. Да живее мюзикълът!“ – признава той. Драматург на спектакъла е Бранислав Недич, автор на сценографията и костюмите - Катарина Павлович, музикален сътрудник - Ирена Попович Драгович, хореограф - Небойша Громилич. В мюзикъла участва почти цялата трупа на театъра,балетът и оркетърът на Народен театър – Ниш.

Мюзикълът „Кой е Големанов“ на Държавна опера – Русе гостува на 2 юли, събота, от 20:00 часа на Софийския фестивал на музикалния театър на сцена Парк Военна академия. Иво Сиромахов създава либретото по пиесата на Ст. Л. Костов „Големанов“, която е изключително актуална и днес. Сатирата, изказана чрез текста на либретиста и въплътена в музиката на композитора Георги Костов, превежда публиката през злободневните теми за властта и отговорността до съществените въпроси „Какви сме ние?“ и „Как искаме да живеем?“. А дали във всеки от нас не дреме по един Големанов?

Кой е Големанов - Стоян Стоянджов и друг.jpg

Забележително е превъплъщението в ролята на Големанов на любимия солист на Държавна опера - Русе Стоян Стоянджов. Той споделя, че за него този образ е живо съприкосновение с днешната реалност. В ролята на съпругата му, министершата Големанова ще видим атрактиваната и гласовита Андреана Николова. Като Горилков ще се изяви винаги забавният и артистичен Иван Пенчев, а журналистката Поповска ще бъде представена от чаровната Нели Петкова. Мюзикълът се играе в памет на неговия постановчик, професор Светозар Донев. Режисьор е Сребрина Соколова.Дириигент - Маестро Свилен Димитров. Участват солисти, балет и оркестър на Държавна опера – Русе.


На 3 юли, неделя, от 20:30 часа Балет „Арабеск“ представя своята Лятна гала на сцена Парк Военна академия в рамките на второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър (24 юни - 17 юли). В програмата са включени спектакъла „Следобедът на един фавн“ на хореографа Мила Искренова и специално подбрани фрагменти с хореография на Аршак Галумян (Германия), Ангелина Гаврилова, Мириам Енгел (Израел), Филип Миланов и Боряна Сечанова.

Лятна гала на Балет Арабеск (2).jpg


Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц. Фрагментите, които ще представят различните хореографи се характеризират с личен, колоритен и уникален език, базиран както на съвременни танцови техники така и на театрални методи. Хореографските откъси вълнуват публиката по деликатен начин, с физическа и емоционална дълбочина. Участва трупата на Балет „Арабеск“.

 

fb_profil.jpg 


Гледайте най-актуалните заглавия в жанра на мюзикъла и съвременния балет от 24 юни до 17 юли на Софийския фестивал на музикалния театър – сцена Парк Военна академия. Участват музикално-театрални трупи от България, Сърбия и Северна Македония. Фестивалът се провежда с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.
Билети на сайта https://musictheatre.bg/ и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). Два часа преди всеки спектакъл на каса на входа
на Военната академия.