Силно начало на второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър
 


Артистите на Музикалния театър откриха второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър с театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла „Фантомът на операта“. Публиката изпълни трибуната на фестивалната сцена в Парк Военна академия и дълго аплодира солистите, хора, балета и оркестъра с диригент Юли Дамянов. Тази година местата за зрителите са повече, а откритата сцена отново е пред Учебния корпус на Военната академия – Комплекс Царски сгради, който е архитектурен паметник на културата. Софийският фестивал на музикалния театър (24 юни – 17 юли) се провежда с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития и със съдействието на Военна академия „Г.С. Раковски“.

  Фестивал - Фантомът.jpg

„Софийският фестивал на музикалния театър продължава и тази година своята мисия да е единствената по рода си културна платформа в столицата за ежегодна национална среща на селектирани образци на спектакли в областта на мюзикъла, оперетата и съвременния танц. В тазгодишното издание се „прекрачват” териториалните граници и се поставя началото на истинските творчески съприкосновения в мюзикълния жанр и този на модерния балет“ – заяви при откриването на фестивала директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова. Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.

Официалните гости на откриването на фестивала.jpg 

Приветствени думи за началото на фестивала отправиха Биляна Генова - директор на дирекция "Култура" в Столична община, генерал-майор Тодор Дочев - началник на Военна академия "Г.С. Раковски" и сръбският режисьор Небойша Брадич, който е гост на фестивала.

През следващите дни на фестивалната сцена ще бъдат показани най-актуалните заглавия от жанра на мюзикъла и модерния балет на театри от страната и чужбина. На първи юли от 19:00 часа на сцената на Музикалния театър гостува Народен театър Ниш, Сърбия с мюзикъла „Някои го предпочитат горещо“. На 2 юли на фестивалната сцена от 20:00 часа Държавна Опера Русе представя мюзикъла „Кой е Големанов“ по текст на Иво Сиромахов. На 3 юли е Лятната Гала на Балет „Арабеск“ с произведения на български и чужди хореографи. Спектакълът ще е с начало от 20:30 часа на Фестивалната сцена в Парк Военна академия

На 8 юли Националната опера и балет на Скопие, Северна Македония гостува с балета „Госпожиците от Авиньон“. Режисьор и хореограф е Олга Панго. Началото е от 21:00 часа на сцена Парк Военна академия. Пиацола ще звучи на сцената на фестивала на 9 юли на концерта „Картини от Пиацола“ на Държавна Опера Пловдив. На 10 юли, неделя, от 20:00 часа гледаме мюзикъла „Брилянтин“ на Театрално – музикален и продуцентски център Варна.

  Фестивал - Фантомът на операта - Теменужка Трифонова (1).jpg


Артистите на Музикалния театър ще се изявят още два пъти на фестивала – на 16 юли те ще покажат любимата оперета на българската публика „Царицата на Чардаша“ от Калман. На 17 юли, неделя, ще закрият фестивала с театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла „Цигулар на покрива“. Още с премиерата си преди две години спектакълът на режисьора Небойша Брадич(Сърбия) се превърна в събитие за българската музикално-театрална сцена.

Публиката на Софийския фестивал на музикалния театър.jpg
Билетите за спектаклитне се продават през сайта https://musictheatre.bg/ и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). Два часа преди съответния спектакъл билети ще се продават от каса на входа на Военната академия.