Сцената на Софийския фестивал на музикалния театър очаква своята публика от 24 юни до 17 юли
 

Готова е сцената на Софийския фестивал на музикалния театър, който се открива утре вечер – 24 юни от 20.00 часа - с концертно изпълнение на мюзикъла „Фантомът на операта“ в изпълнение на солистите, хора, балета и оркестъра на Музикалния театър. Сцената е построена пред Учебния корпус на Военната академия – така наречените Царски зали, които са архитектурен паметник на културата. Нещо повече – централната сграда, пред която е трибуната за публиката е под формата на буквата „Е“ и е построена от Фердинанд в чест на Княгиня Евдокия. Тази любопитна подробност разкри генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Г.С. Раковски“. „Музикалният театър е избрал за втори пореден път точното място и точното време на провеждането на фестивала“ – отбеляза ген.-майор Дочев.„Публиката на трибуната е разположена пред сградата на Учебния корпус, която е използвана като главен вход на академията от 1892 до 1942 година – цели 50 години. Зрителите, които идват на представленията, ще минават по Алеята на победите, което допълнително ще зареди публиката със самочувствието, че сме българи и имаме славна история. Паркът на академията,построен през 1906 година, ще създаде приятната лятна атмосфера за зрителите. Сред тази обстановка и с богатата програма на фестивала артистите могат да демонстрират своето певческо и танцувално майсторство и да създадат празнично настроение за ценителите на изкуствота на мюзикъла и балета.“

IMG_0031.jpg


Много е важно институциите да си партнират, за да бъде подкрепено изкуството, отбеляза Биляна Генова,директор на Дирекция „Култура“ в Столична община: „За нашия град е изключително важно места като Военната академия да бъдат отворени, за да могат всички, които обичат красивата природа, красивата архитектура и красивото изкуство да се докоснат до тях. Така се разширяват хоризонтите на нашия културен живот не само като жанрове, но и като публики. Затова много бих се радвала, ако този фестивал, който вече утвърди своето място в културния календар на Столична община, привлече нови публики, благодарение на прекрасното си разположение на открито, което става все по-предпочитано от хората. Пожелавам успех на фестивала, много публика и удовлетворение на всички , които създават това изкуство!“

 

 Фест - ПКФ.jpg

Директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова благодари за подкрепата за второто издание на фестивала от страна на Столична община и Военна академия „Г.С. Раковски“. Тя отбеляза, че тази година фестивалът е международен и неговата амбиция е да се превърне в авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър на само на Балканите, но и в Европа. Тази година гости на фестивала са Народния театър на Ниш от Сърбия и Балета на Националната опера и балет на Северна Македония. Сред акцентите на второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър са двата майсторски класа водещи имена в мюзикъла и балета. На 25 юни големият театрален режисьор Небойша Брадич (Сърбия) ще представи тенденциите в съвременния мюзикъл. Брадич ще говори за режисурата и драматургията в модерния музикален театър. Режисьорът е познат на българската публика с постановката на мюзикъла „Цигулар на покрива“ на сцената на Музикалния театър.
На 8 юли най-значимият театрален и балетен хореограф в момента в Северна Македония – Олга Панго – ще води семинар за съвременните елементи в класическият балет. Вечерта на фестивалната сцена ще бъде показан нейния балетен спектакъл „Госпожиците от Авиньон“.
Най-добрата трупа за съвременен танц у нас – Балет „Арабеск“ –ще покаже интересна международна програма за публиката със своята „Лятна гала“ на 3 юли от 20.30 часа на сцена Парк Военна академия.

 

IMG_0112.jpg С най-актуалните заглавия от своята програма специално за фестивала гостуват музикално-театрални трупи от цялата страна. Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново ще представи на 25 юни мюзикъла „Вражалец“ от Дечо Таралежков по комедията на Ст. Л. Костов. Държавна опера – Русе гостува на 2 юли с мюзикъла „Кой е Големанов“ на Георги Костов по текст на Иво Сиромахов. Държавна опера – Пловдив представя на 9 юли концерта „Картини от Пиацола“, който ще ни потопи в страстния свят на тангото. На 10 юли гледаме мюзикъла „Брилянтин“ от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, постановка на Театрално-музикален и продуцентски център – Варна.
С театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла „Цигулар на покрива“ на 17 юли от 20:00 часа фестивалът ще бъде закрит.

Тази година трибуната с местата за публиката е по-голяма от миналогодишната и наброява 800 места. Софийският фестивал на музикалния театър очаква своята публика от 24 юни до 17 юли на сцена Парк Военна академия. Събитието се провежда с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития.