Напусна ни една от големите звезди на оперетата Донка Шишманова
 

На 88 -годишна възраст ни напусна голямата звезда на оперетното изкуство Донка Шишманова. Музикалният театър поднася съболезнования на близките й! Прощаваме се с нея на 4 май, сряда, от 13.30 в църквата "Света София". 

Донка Шишманова е родена на 14 април 1934 година. в Дупница. Завършва с отличие Музикалната консерватория със специалност пеене. Ученичка е на проф. Петър Райчев. Разпределят я като солистка във Варненската опера, където изпълнява богат оперен и оперетен репертоар. Дебютът ѝ е в ролята на Сафи от оперетата „Цигански барон“ на Йохан Щраус. С Розалинда от „Прилепът“ на Йохан Щраус Донка Шишманова припознава напълно оперетното изкуство като свое призвание.

 

 

 

___Донка Шишманова 1.jpg

От 1963 година тя играе на сцената на в Националния музикален театър „Стефан Македонски“, където изпълнява всички главни женски роли в класическия оперетен репертоар. Тук тя създава десетки незабравими роли: Елена от „Хубавата Елена“, Булота от „Рицарят Синята брада“, Жустина от „Жустина Фавар“, Хана Главари от „Веселата вдовица“, Лиза от „Страната на усмивките“, Марица от „Графиня Марица“, Силва Вареску и Цецилия от „Царицата на Чардаша“, Сузана от „Целомъдрената Сузана“, Графиня де Алба от „Принцът на Мадрид“, Лучия Гризи от „Любовта на Шуберт“, Зорица от „Щастливецът“, Агрипина от „Аз, Клавдий“, Летиция Призм от „Моят приятел Бънбъри“, Мадлена от „Бел Ами“, Марина от „Лека нощ, Бетина“ и много други.
Именитото сопрано гастролира като солист в Германия, Австрия, Русия, Гърция, Румъния, Чехия, Полша, Алжир, Тунис, Китай. Тя играе и във филмите „Черните лебеди“ и „Юлия Вревская“.
 
 
„Аз поначало съм един щастлив човек. Защото не съм искала много от живота, но съм вярвала, че това, което ми е отредила съдбата, е мое. Амбициите ми винаги са се свеждали до работа, преди всичко работа“– споделя пред Българското национално радио една от най-големите ни оперетни звезди Донка Шишманова. Светла й памет!
 

 

 

 

___Донка Шишманова 2.jpg