Шедьовърът на световния мюзикъл „Цигулар на покрива“ само на 15,16 и 17 април в Музикалния театър
 

 Всички сякаш сме цигулари на покрив. Всеки се опитва да изсвири своята простичка мелодийка без да си строши врата при изпълнението" - така започва "Цигулар на покрива", превърнал се в един от шедьоврите на световния мюзикъл.

Още

"Кристална лира" за постановъчен екип получи мюзикълът "Цигулар на покрива"

"Кристална лира" за постановъчен екип получи мюзикълът "Цигулар на покрива"

 

В началото никой не предрича комерсиален успех на творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Майер Харник. Техния спектакъл трудно може да се определи като касов за стандартите на Бродуей - той не предлага лековата и забавна история, пищни костюми и леко облечени момичета. Мюзикълът обаче поставя първия за времето си рекорд за най-дълго задържал се в афиша спектакъла - от премиерата си през 1964-та той се играе без прекъсване до 1972 година.

Печели 9 награди "Тони", сред които за най-добър мюзикъл, за сценарий и хореография.

Световният мюзикъл "Цигулар на покрива" ще се играе само на 15,16 и 17 април през този театрален сезон (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски"

Историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред дилемата да следва повелите на традицията на един отминал свят или да приеме избора на дъщерите си да се оженят по любов - повече от 50 години след премиерата си - продължава да трогва хора от различни националности и религии. Това е историята на малкия човек, устоял на всички лични и обществени бури, на които противопоставя не озлобление, а своята обезоръжаваща доброта. В моментите на най-големи изпитания той не загубва вярата си в Бог, а кротко и със самоирония го укорява за бедите, които му се стоварват една след друга.

Марияна Арсeнова в ролята на Голда в мюзикъла "Цигулар на покрива" (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски"

Освен с трогателната човешка история, мюзикълът си е завоювал мястото на шедьовър с въздействащата музика на Джери Бок и ярките хореографски платна, дело на Джеръм Робинс (хореографът на "Уестсайдска история"). Емблематични за мюзикъла остават масовите сцени като "Традиция", сцената-наздравица "За живота", както и сватбената с еврейския мъжки танц с цилиндри на главите на танцьорите, на които са закрепени бутилки. В уникалната хореография на Робинс се преплитат еврейски традиционни танци,украински гопак и руски казачок. 

"Цигулар на покрива" е смешен и в същото време тъжен разказ за едно общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва" - убеден е режисьорът на спектакъла Небойша Брадич. Той определя жанра на мюзикъла като "трагична комедия".

  Още

Месец на мюзикъла в Музикалния театър през април

Месец на мюзикъла в Музикалния театър през април

Режисьорът изгражда динамично действие, което държи вниманието на зрителя от началото до края и с лекота извежда общочовешките послания на спектакъла. Зрителите са спечелени от трогателните истории на млекаря Тевие и неговите съселяни от Анатевка, изпъстрени с хумор и самоирония, за да се потопят накрая в драмата на героите, когато са принудени да поемат трагичната съдба на бежанци.


Сценографията на спектакъла е дело на Мирослав Табачки (Сърбия), художник на костюмите е Исидора Молес (Сърбия), хореограф е Анна Пампулова(гост), хормайстор - Людмил Горчев.

В "Цигулар на покрива" участва почти цялата трупа на театъра начело с доайена Христо Сарафов, който прави завладяваща роля на Тевие. На тази, мечтана за всеки солист роля, се редува с Александър Мутафчийски. Жената на Тевие - Голда - се изпълнява от примите на Музикалния театър: Калина Ангелова, Катерина Тупарова и Марияна Арсенова.

Христо Сарафов ролята на Тевие в мюзикъла "Цигулар на покрива" (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски"

В ролята на трите по-големи дъщери на млекаря гледаме младите: Илона Иванова, Десислава Николова, Елица Красимирова, които се дублират с Илиана Генева, Исидора Молес, Християна Лоизу и Теменужка Трифонова. Людмила Козарева прави запомняща се роля като сватовницата Йенте.

Илона Иванова, Елица Красимирова и Исидора Молес като дъщерите на Тевие в мюзикъла "Цигулар на покрива" (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски"

Баба Цейтъл се изпълнява от Светлана Иванова и Еделина Кънева. Покойната жена на Лазар Волф (в ролята Лъчезар Лазаров), която се явява като дух в съня на Тевие - се играе от Зорница Дамянова, Олга Михайлова и Валентина Корчакова.

Участват още: Владимир Грудков, Юлия Маринова, Денко Проданов, Александър Панайотов, Стефан Петков, Румен Григоров, Пеньо Пирозов, Кръстан Кръстанов, Николай Борисов, Георги-Маноел Димитров, Богомил Спиров, Тодор Велков, Станимира Василева, Добромир Момеков, Александър Василев. Хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов.

Масовата сцена "Традиция" от мюзикъла "Цигулар на покрива" (Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски"

Само на три дати през април - 15,16 и 17 - може да гледате шедьовъра на световния мюзикъл "Цигулар на покрива" в изпълнение на солистите, хора, балета и оркестъра на Музикалния театър. Билетите са в продажба на сайта - ТУК и на касата на театъра (тел. 02/ 943 19 79). Заповядайте!

 Източник: https://impressio.dir.bg/noti/prez-april-gledame-shedyovara-na-svetovniya-myuzikal-tsigular-na-pokriva-v-muzikalniya-teatar