Чардаш, шоколад и рокендрол очакват зрителите в "Графиня Марица" - премиера на Музикалния театър
 

Класически страсти в нови аранжименти и шоколадово настроение очакват зрителите в най-новата постановка на Музикалния театър "Графиня Марица - чардаш, шоколади рокендрол“. Премиерните представления са на 11, 12 и 13 март, съобщават от трупата.

Новата осъвременена версия на класическата оперета на Калман е на режисьора Марияна Арсенова. Заедно с асистент-режисьора на спектакъла и изпълнител на една от ролите - Александър Мутафчийски, тя работи близо две години по нова авторска редакция на оригиналното либрето.

Премиерата на една от най-популярните творби на Калман е през 1924 година в "Театър ан дер Вийн". Година по-късно е и първата й среща с българската публика - в тогавашния "Кооперативен театър". Първата постановка на "Графиня Марица" в Държавния музикален театър е през 1970 г.

Събитията в новата версия се развиват отново в имението на графиня Марица, но в него има и една фамилна шоколадова фабрика. Част от героите искат да открият строго пазената в тайна съставка на произвеждания там шоколад, която прави вкуса му вълшебен. Зрителите ще я търсят заедно с героите до финала, за да разберат, че тайната е в любовта.

Действието в осъвременената версия на "Графиня Марица" е пренесено от 20-те в 50-те години на миналия век, когато се заражда рокендрола и се усеща еманципирането на жената. Затова част от музикалните номера в оперетата са преаранжирани в стил рокендрол. Автор на аранжиментите е композиторът Румен Бояджиев-син. Диригент-постановчик на спектакъла е Юли Дамянов, разказват от Музикалния театър.

Сценографията е на Иван Савов. Художник на костюмите е Денис Иванов, който е също сценограф и теноров изпълнител. За "Графиня Марица" подготвя 160 изцяло нови авторски костюма. В първо действие те са в пролетната и цветна гама, а във второ действие превес вземат златните нюанси. Част от ръчните рисунки по костюмите са правени също от Денис Иванов.

Хореографията на спектакъла, в който има много рокендрол и чардаш, е на солистката на балета на Музикалния театър - Йоанна Стоянова.

В спектакъла участват звездите на театъра. В ролята на Графиня Марица са примите Добрина Икономова, Валентина Корчакова и Илина Михайлова. Граф Тасило се играе от солистите Владимир Грудков,Пеньо Пирозов и Георги Султанов (гост). Комичната роля на Барон Жупан е поверена на младите Дени Бояджиев, Александър Панайотов, Денко Проданов и Димитър Райчев (гост). В ролята на Маня-Княгиня Божена, която накрая помага на влюбените да се съберат, са Светлана Иванова, Катерина Тупарова и Людмила Козарева.

В другите роли участват Лъчезар Лазаров,Александър Мутафчийски, Стефан Петков (Княз Популеску), Илона Иванова, Елица Красимирова, Десислава Николова (Лиза), Николай Борисов, Румен Григоров, Кръстан Кръстанов(Чеко), Тодор Велков, Георги-Маноел Димитров (Карл Стефан). Главно действащо „лице” са и хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър с диригенти Юли Дамянови Дориан Молхов.

Източник: БТА - https://www.bta.bg/bg/news/lik/229835-chardash--shokolad-i-rokendrol-ochakvat-zritelite-v-%22grafinya-maritsa%22-premier?fbclid=IwAR08tVm9sg-dhJEBMFKu8ZO6IcUaDgmu3KUIobiF33EhhOuS-3I9Hazh42A