Музикалният театър играе „Зайченцето бяло“ на рождения ден на Леда Милева
 

На 5 февруари, когато се навършват 102 години от рождението на голямата поетеса Леда Милева, Музикалният театър играе мюзикъла „Зайченцето бяло“ в нейна чест. Творбата на композитора Румен Бояджиев-син и либретиста Венелин Методиев е вдъхновена от едноименната популярна песничка, написана от Леда Милева и Петър Ступел. Тя се е превърнала в любима творба за няколко поколения български деца.
В познатия ни сюжет за зайченцето, което замръкнало в гората, докато си играе със сърничката, е вплетена историята за раждането на песничката. А авторите й са превърнати в симпатични персонажи и носят техните имена –поетесата Леда и композитора Петьо.
„Едно от нещата, които няма да спрат да ме вълнуват и все по-често тревожат, е липсата на памет. Памет към онези преди нас, създали хармонични и приказни вселени. Творчеството на тези талантливи хора остава и до днес непреходно “ - споделя либретистът Венелин Методиев.
Композиторът Румен Бояджиев-син казва, че написва детския мюзикъл „Зайченцето бяло“ на един дъх: „Особено внимание обърнах на вариациите по темата на големия Петър Ступел, когото съм обичал винаги много и уважението ми към този неповторим автор стои във всяка нота и във всеки такт от това произведение.“
Като реверанс към голямата поетеса и разказвачка за деца Леда Милева издателство „Изкуства“ ще поднесе изненада за децата, които присъстват на спектаклите на „Зайченцето бяло“ на 5 и 6 февруари от 11.00 часа в Музикалния театър.
Режисьор на мюзикъла е Александър Мутафчийски, автор на костюмите и на ефектната сценография, която наподобява разтворена книга, е Денис Иванов. Хореографията е дело на Антоанета Алексиева. В ролята на Леда гледаме Елица Красимирова и Катерина Тупарова, а като композитора Петьо - Румен Григоров и Александър Мутафчийски. Участват още: Александър Панайотов и Иван Христов (в ролята на Зайо); Боряна Йорданова и Пламена Михова(Сърничката); Павлина Петкова и Яна Стефанова (Светулката); Тодор Велков и Георги-Маноел Димитров(музикантът Щурчо).
Билети на сайта https://musictheatre.bg/calendar/2022-02 и на касата на Музикалния театър 02/943 19 79). Заповядайте!

Източник - БТА - http://www.bta.bg/bg/c/EZ/id/2567903