Празнуваме Деня на оперетата през февруари из дебрите на Музикалния театър
 

 

Всяка събота през февруари - ден на отворените врати в Музикалния театър 

❗️Важно съобщение❗️

Уважаеми зрители, интересът към Дните на отворените врати, за наша радост, се оказа голям. Все още има места във всички посочени дни и часове.

Но за ваше и наше удобство препоръчваме: 

Да запазите вашето място в групите на 04, 11, 18 или 25 февруари и за часовете, определени за беседите - в 13 часа или 15 часа

като ни пишете 

_на лично съобщение в профилите на Музикалния театър в социалните мрежи- Фейсбук и Инстаграм 

или 

_на имейл- opereta.bg@gmail.com

Там посочете избора си за ден и час.

*ДМБЦ СОФИЯ е администратор на лични данни. 

___ 

На 10 февруари професионалната оперета в България навършва 105 години. По този повод Музикалният театър ще посвети целия месец февруари, както на нея, така и на мюзикъла. И ще издаде малко от тайните си като покани почитателите на музикалното-сценично изкуство зад кулисите на сцената.

Архив Музикален - Царицата на чардаша- 1931г._Иван Станев, Бони и момичета_1.jpg

Царицата на чардаша - постановка от 1931 година

Символ на 105-та годишнина е грамофонната плоча. В програмата на празничния месец, Държавен музикален и балетен център канят публиката да празнува с класически оперетни заглавия, мюзикъли за деца, два спектакъла на балет “Арабеск” и концерт, вдъхновен от любовта - Love Story.

А всяка събота от празничния месец ще бъде ден на отворените врати. Зрителите ще могат да се потопят в творческия процес на създаването на един оперетен спектакъл. Разходките ще започнат на 4 февруари и ще бъдат всяка събота през празничния месец - 4, 11, 18 и 25 февруари в часовете - 13:00 и 15:00, като групите са до запълване на бройката от 20 човека. Беседите ще бъдат с продължителност до 60 минути. 


История:

На 10 февруари в кинотеатър „Одеон“ постоянна оперетна трупа, подбрана от Ангел Сладкаров, изнася оперетата „Маркиз Бонели“.

По-късно бащата на оперетата пише в мемоарите си: „Завесата на театър „Одеон“ се вдигна на 10 февруари 1918 година. Салонът беше препълнен с публика, жадна за сензация. Едни бяха дошли от любопитство, а други да освиркат самозваните артисти. Сърцата ни се свиваха от притеснение и страх. След увертюрата последваха бурни аплодисменти, които ни окуражиха…” 

  Ангел Сладкаров като Наполеон_в_Терезина- 1938г_1.jpg

Ангел Сладкаров като Наполеон в Терезина - 1938 год. 

Обаятелен актьор, талантлив режисьор и личност с изключителни организаторски качества, Ангел Сладкаров (18 октомври 1892 – 16 януари 1977) е основополагаща фигура в историята на българския професионален оперетен театър.

По-малко позната, но не по-малко значима, е звукозаписната дейност, която той развива. През 20-те и 30-те години на XX век записва на грамофонни плочи с фирмата „Одеон” първите естрадни песни и оперетни арии на български език, които стават много популярни.