Вдъхновен от “Великият Гетсби” Бойко Илиев режисира “Ухание на пури и джаз”
 

Премиерата е на 30 и 31 октомври в Националния музикален театър

На 30 октомври в националния музикален театър “Стефан Македонски” в София ще се състои премиера на “Ухание на пура и джаз”. Това е българският мюзикъл, вдъхновен от романа “Великият Гетсби” на американския писател Франсис Скот Фицджералд и сонетите на Шекспир. Музиката за спектакъла е написал Сашо Младенов.

“Великият Гетсби е една необичайна мечта, която и мен от време на време ме хваща за гърлото. Един прекрасен роман, доказал своята стойност и в това време, което не е време за романтика и онази неповторима любов, която владее душата на Гетсби, като че ли още повече ме предизвиква да го направя“,  каза за БНР Бойко Илиев, режисьор на мюзикъла “Ухание на пура и джаз”.

Той коментира, че иска да доведе произведението до край: „Според мен ни е нужна онази фанатична преданост към онова, което се случва в живота ни, хубавото нещо, което се случва в живота, което го има въпреки всички тези кризи, в които участваме – тази любов, която надмогва времето и преминава през реалността, изпълнена с желание за живот”, допълни в предаването “Закуска на тревата” Бойко Илиев.

По думите му страхът от коронавируса е нечовешки: “Той не ни превръща в хора, той ни превръща в същества, които деградират за съжаление. Ако мога да помогна да се отърсят от страха“.

Той подчерта, че прави спектакъла, за да вдъхне надежда и вяра, че можем за премахнем цялото това бреме:

“И затова може би правя този спектакъл, за да дам повече вяра на хората и на себе си, че можем да преодолеем тази пропаст и да намерим брега, който да ни направи отново хора, защото в момента не сме такива или в пълноценност не сме такива“.

Източник – БНР – https://bnr.bg/horizont/post/101542341/vdahnoven-ot-velikiat-getsbi-boiko-iliev-rejisira-uhanie-na-pura-i-djaz