„Графиня Марица- чардаш, шоколад и рокендрол“ на 23 октомври се играе в чест на 140 години от рождението на Калман
 

Музикалният театър посвещава спектакъла на оперетата „Графиня Марица – чардаш, шоколад и рокендрол“ на 23 октомври на композитора й,Имре Калман,роден на 24 октомври преди 140 години.

Класически страсти в нови аранжименти и шоколадово настроение в новата постановка на Музикалния театър на оперетата на Калман "Графиня Марица". Зрителите ще видят осъвременена версия на класическата оперета на Калман. Действието в нея е пренесено от 20-те в 50-те години на миналия век, когато рокендролът е в стихията си. Затова част от музикалните номера в оперетата са преаранжирани в стил рокендрол. Събитията се развиват отново в имението на графиня Марица, но в него има и една приказна фамилна шоколадова фабрика. Героите искат да намерят тайната съставка, която прави вкусът на шоколада невероятен. Зрителите ще я търсят заедно с тях до финала, за да разберат, че тайната е в любовта...

Графиня Марица.jpg 

 Режисьор-постановчик е Марияна Арсенова, асистент - режисьор Александър Мутафчийски, музикални аранжименти – Румен Бояджиев-син, диригент-постановчик Юли Дамянов, диригент – Дориан Молхов, сценограф - Иван Савов, художник на костюмите - Денис Иванов, хореография - Йоанна Стоянова, хормайстор Людмил Горчев, концертмайстор – Мария Кирова, координатор на проекта Пеньо Пирозов. 

  Денко Проданов - Жупан, Елица Красимирова - Лиза, хор и балет.jpg

Преди 140 години на 24 октомври, 1882 г. в Шиофок, Австро-Унгария, се ражда един от великите майстори в жанра на оперетата – Имре Калман. Вече почти 100 години шедьовърът му „Графиня Марица“ не слиза от афишите на оперетните театри по света. Романтичната лирика в музиката на Калман чрез великолепните си любовни дуети и арии по съвършен начин изразява характера на епохата и на обществото, живяло през първата половина на на миналия век. „Графиня Марица“ улавя изобилието на една бурна епоха от първата половина на ХХ век, станала известна като първото десетилетие на доброто настроение или „бурните двадесет“. Тогава се слага край на нямото кино и се пуска първия озвучен филм. Джазът и чарлстонът, считани за предизвикателни и неприлични за времето си танци, бележат своя разцвет. Скъсява се дължината на женските прически, както и дължината на роклите. Това е периодът, в който започват да творят своите литературни произведения Франсис Скот Фиджералд, Ърнест Хемингуей, Ерих Мария Ремарк...

Графиня Марица - спектакъл на Музикалния театър.jpg

Националният музикален театър предлага своята нова версия на Калмановата оперетна класика. „Графиня Марица – чардаш, шоколад и рокендрол“ пренася публиката няколко десетилетия по-напред във времето, като по този начин търси път към младата публика и начин да я провокира и накара да се влюби в най-оптимистичния жанр в класическата музика - оперетата. В някои епизоди от гениалната партитура на Имре Калман са добавени съвременни изразни средства, които водят до нов аранжимент на произведението, но заплетените ситуации, драматичните сблъсъци, неочакваните обрати в крайна сметка довеждат до щастлива развръзка, както повелява законът на оперетния жанр.

„Взривоопасен коктейл от чардаш и рокендрол...Холивудски блясък в оркестъра в началото на второ действие, гарниран с „вулгарен блус“ и суинг. И черешката – танго върху най-популярната Калманова тема... И всичко това с поклон и обич към Имре Калман от всички нас“ – казва за "Графиня Марица - чардаш, шоколад и рокендрол" диригентът постановчик на спектакъла Юли Дамянов.

На 23 октомври, неделя от 17:00 часа участват солистите: Добрина Икономова (Графиня Марица), Пеньо Пирозов (Граф Тасило), Александър Панайотов (Барон Жупан), Стефан Петков (Княз Популеску), Елица Красимирова (Лиза), Светлана Иванова (Княгиня Божена/Маня), Николай Борисов (Чеко), Тодор Велков (Карл Стефан). Хор, балет и оркестър на Националния музикален театър. 

Каним ви на спектакъла „Графиня Марица – чардаш, шоколад и рокендрол“ – една красива приказка за любовта, модерна, блестяща и различна.Билети на сайта https://musictheatre.bg/ и на касата на Музикалния театър (02/943 19 79). Очакваме ви!