БРИЛЯНТИН - Театрално-музикален продуцентски център Варна Фестивал на музикалния театър - Парк Военна академия

 

Спектакъл

СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР 2022

Театрално-музикален и продуцентски център – Варна гостува с мюзикъла БРИЛЯНТИН на Софийския фестивал на музикалния театър на 10 юли, неделя, от 20.00 часа на лятна сцена Военна академия. Фестивалът се провежда от 24 юни до 17 юли 2022 с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.

 

„Мюзикълът „Брилянтин“, създаден преди точно 50 години от Джим, Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, е вдъхновен от субкултурата на Грийзърите, възникнала през 50те – 60те години на 20 век.  Символ на свободното мислене, с пълна липса на лицемерие и престореност, тази субкултура печели голяма популярност, както В САЩ, така и в Европа. В началото този мюзикъл е обявен от пуританската американска общественост като „ груб, агресивен, вулгарен…“ Следва преработване и тази характеристика е смекчена. Най-голяма популярност мюзикълът печели, след екранизацията му в киното с участието на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон.

Действието в мюзикъла се развива в края на 50те години на 20 век, в Чикаго Илинойс. Запознава ни с ежедневието, проблемите и радостите на   десет тийнеджъри от гимназия Райдел. Те са на прага на завършването си и в тази връзка, свързаните проблеми като тийнеджърска  бременност, насилие на банди, натиск от връстници, е естествена основа на драматургията. Въпреки тази сложна и сериозна проблематика, мюзикълът се възприема изключително леко и забавно, благодарение на своята музика и действен хумор в диалозите.

Именно със своята проблематика, този мюзикъл звучи актуално при всяко поколение. Конфликтът между желанието да се живее пълноценен живот на възрастните и липсата на житейски опит, е заложен в механизма на израстването на човека. Главните персонажи са уникални, цветни и различни. Основен проблем на социума е, как тази човешка цветност и уникалност, да се впише в цялото, в общото, да запази индивидуалността си и с това да не разруши общността. Този проблем е и в основата на концепцията на нашата постановка. В мюзикъла БРИЛЯНТИН се крие отговорът и решението. Спектакълът завършва с песента „Да вървим заедно“   - само чрез приятелство, разбиране, емпатия, всеки може да е верен на себе си и няма нищо против различността на другия. Тази индивидуалност е в основата на изграждане на характера на героите, показан чрез всеки структурен елемент на нашата постановка – текст, мизансцен, хореография, костюм, декор, музика . Всеки един от тези елементи, създават уникалността на този вечно актуален мюзикъл, носещ радост, светлина, веселие, оптимизъм - все неща към които винаги ще се стремим и от които винаги ще имаме нужда.“

             Сребрина Соколова, режисьор на спектакъла

Постановка

БРИЛЯНТИН – рокендрол мюзикъл в стила на 50-те години

Мюзикъл от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд

Режисьор  Сребрина Соколова

Диригент  Страцимир Павлов

Сценограф  Иван Токаджиев

Художник на костюмите  Ася Стоименова

Хореограф  Надя Димокова

3D mapping –Тодор Тодоров

 

Артисти

ДАНИ – Велин Михайлов

САНДИ – Лилия Илиева

БЕТИ – Волена Апостолова

КЕНИКИ –Светлозар Начев

ДУУДИ – Йоан Попов

СЪНИ – Тихомир Трифонов

РОДЖЪР – Борис Атанасов

ФРЕНЧИ – Кристина Топалова

МАРТИ – Антония Кундакова

ДЖАН – Мойра Янкова

ПАТИ – Василена Кънчева

МИС ЛИНЧ – Антоанела Петрова

ТРЕНЬОР – Николай Димитров

ВИНС ФОНТЕЙН – Нейчо Петров – Реджи

ДЖОНИ КАЗИНО – Лев Караван

ЮДЖИЙН –  Георги Иванов

ЧА-ЧА ДЕ ГРЕГОРИО – Марина Георгиева

ТИЙН АНГЕЛ – Калоян Лулчев

Участват още: Кристалена Стоянова, София Лулчева

Балет и оркестър на Държавна опера Варна

 

Спектаклите от Софийския фестивал на музикалния театър са с начало 20:00 часа на фестивалната сцена пред Учебния корпус на Военна академия „Г.С.Раковски“.

Билетите в продажба на сайта https://musictheatre.bg/calendar/2022-07 и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). Два часа преди спектакъла и на каса на входа на Военната академия. Очакваме ви!

 

 

 

Галерия