ГОСПОЖИЦИТЕ ОТ АВИНЬОН - Национална опера и балет Скопие Фестивал на музикалния театър - Парк Военна академия

 

Спектакъл

СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР 2022

Националната опера и балет на Северна Македония гостува на Софийския фестивал на музикалния театър на 8 юли от 21:00 часа  с балетния спектакъл „Госпожиците от Авиньон“. Негов режисьор и хореограф е Олга Панго – примабалерина, хореограф и директор на Балета на Национална опера и балет – Скопие. Тя е най-значимият театрален и балетен хореограф в момента в Северна Македония, носител на десетки национални и международни награди и е специален гост на фестивала. Софийският фестивал на музикалния театър се провежда от 24 юни до 17 юли 2022 на сцена Парк Военна академия с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.

Балетът „Госпожиците от Авиньон“ е вдъхновен от едноименната картина на Пикасо,посветена на неговите музи-куртизанки.Въпреки че е определян като модерен, спектакълът на Олга Панго носи основните елементи на класическия балет. Това е едно атрактивно и космополитно пътуване, което държи вниманието на публиката от първата до последната сцена. Усещането за космополитност се подсилва и от авторската музика на Калиопи Букле, в която са използвани инструменти и музикални мотиви от цял свят.

„Докато се взирах в един от сънищата си в картината на Пикасо „Госпожиците от Авиньон”, една муха кацна на платното. Тя започна да бръмчи, да лети от единия до другия край на картината и да я разглежда с кураторска прецизност. Докосвайки изображението, тя го пресъздаваше, бръмчейки.В този момент в съня си скицирах текста на „Госпожиците от Авиньон”“ – споделя авторът на либретото Сашо Димоски.

 

Постановка

 

ГОСПОЖИЦИТЕ ОТ АВИНЬОН

Балет в 9 картини

Музика: Калиопи Букле

Хореография и режисура: Олга Панго

Либрето и драматургия: Сашо Димоски

Асистент -хореографи:  Горан Божинов, Саша Евтимова

Художник на костюмите: Раде Василев

Мултимедия и дизайн: Емил Петров

Художествено осветление: Милчо Александров

Грим: Златица Поповска

Използвани  са сценографски елементи от операта „Змейова невеста“ на сценографа Валентин Светозарев

 

Артисти

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:

ОЛГА КОКЛОВА - Александра Миялкова

ДОРА МААР - Мими Поп-Алексова Атанасовска

ЕВА ГУЕЛ - Ивана Коцевска

МАРИ-ТЕРЕЗ ВАЛТЕР - Саша Евтимова

ФРАНСОАЗ ЖИЛО - Христина Накевска

ПОШТАЛЬОН - Мирослав Митрашиновик

СЛАДКАР - Балаж Лашеи 

ПРИЯТЕЛ - Агим Бафтии

ОБУЩАР - Ендру Кук

 

Спектакълът „Госпожиците от Авиньон” е с начало 21:00 часа на фестивалната сцена пред Учебния корпус на Военна академия „Г.С.Раковски“.

Билетите са в продажба на сайта https://musictheatre.bg/calendar/2022-07 и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). Два часа преди спектакъла и на каса на входа на Военната академия. Очакваме ви!

 

 

 

Галерия