КОЙ Е ГОЛЕМАНОВ - Държавна опера Русе Фестивал на музикалния театър - Парк Военна академия

 

Спектакъл

СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР 2022

 

Държавна опера – Русе гостува на Софийския фестивал на музикалния театър на 2 юли от 20.00 часа с мюзикъла КОЙ Е ГОЛЕМАНОВ на лятна сцена Военна академия. Второто издание на фестивала се провежда от 24 юни до 17 юли 2022 с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.

 

 

КОЙ Е ГОЛЕМАНОВ

Мюзикъл от Георги Костов

Текст – Иво Сиромахов

Иво Сиромахов създава либретото на мюзикъла „Кой е Големанов“ от Георги Костов по пиесата на Ст. Л. Костов „Големанов“ – класика в българската сатирична драматургия. Още от пръв поглед, самото заглавие създава асоциации с въпросите „Кой?“, задавани от българското общество, които, за жалост, сякаш отдавна са се превърнали във вечни въпроси на българското политическо и социално битие. Сатирата, изказана чрез текста на либретиста и въплътена в музиката чрез майсторството на композитора, категорично превежда публиката през злободневните теми за властта и отговорността до съществените въпроси „Какви сме ние?“ и „Как искаме да живеем?“... А дали във всеки от нас не дреме по един Големанов?...

Всичко това, като в един безспирно завъртащ се с шеметна скорост смехотворен калейдоскоп, се излива в безкраен поток от комични ситуации –  в сатира, която достига до гротеска, съпроводена с безспирни приковаващи вниманието сценични хрумвания на доайена в музикално-сценичната режисура проф. Светозар Донев.

Забележително е превъплъщението на всички актьори и най-вече на  Стоян Стоянджов в ролята на Големанов.

 

Постановка

Постановка – Светозар Донев

Режисьор – Сребрина Соколова

Диригент – Свилен Димитров

Хореограф – Анна Донева

Сценограф – Иван Токаджиев

Художник на костюмите – Анна-Мария Токаджиева

Артисти

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:

 

ГОЛЕМАНОВ – Стоян Стоянджов

ГОЛЕМАНОВА – Андреана Николова

НЕВЕНА – Мария Анастасова

ЛЮБОМИР – Стилян Цветков

ГОРИЛКОВ – Иван Пенчев

ИЛИЕВА – Петя  Цонева

ЧАВДАРОВ – Емил Желев

МИКИ – Теодор Петков

БАБА ГИЦКА – Йоланта Николаева

ПОПОВСКА – Нели Петкова

ДВАМА СОЦИОЛОЗИ – Мирослав Христов, Димитър Кюркчиев

Участват балет и оркестър на Държавна опера – Русе

 

Спектаклите от Софийския фестивал на музикалния театър са с начало 20:00 часа на фестивалната сцена пред Учебния корпус на Военна академия „Г.С.Раковски“.

Билетите в продажба на сайта https://musictheatre.bg/calendar/2022-07 и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). Два часа преди спектакъла и на каса на входа на Военната академия. Очакваме ви!

 

 

 

Галерия