ОПЕРЕТНО ВАРИЕТЕ: Подари мечта

 

Спектакъл

Обединяващ виталността и жизнелюбието на оперетния жанр и зрелищността на вариетето, новото заглавие на театъра обещава на зрителите си бляскаво и феерично светлинно шоу, вълнуващи танци, кан-кан, популярни световни и мюзикълни хитове,  акробатични номера, пищни костюми и циркови илюзии. Всичко това е поднесено с таланта и вдъхновението на солистите,  балета и оркестъра на Музикалния театър. Специално участие в оперетно-вариететното шоу взимат акробатична денс група „ТАПИЯ“, илюзиониста Старбой Айвън, популярната брейк група X-ENERGY CREW.

Чрез тази впечатляваща синтеза между привидно отричащи се жанра като оперетата и вариетето Музикалният театър поставя началото на нов  формат, в който да се представят най-добрите достижения в музикално-сценичната вариативност, създадени в традициите на над 70 годишната история на театъра.

Вариетето се превръща в широко популярно забавление в големите европейски градове през  XIX и XX век. Като последовател на кабарето то залага на естетиката на музикално-сценичното разнообразие и принципа на артистичния еклектизъм, свободния дух, импровизацията и елегантната еротичност, тръгнала от парижките локали. Днес сцените на „Мулен Руж“, „Фоли Бержер“ и „Лидо“ са стандарти за качество в този жанр, на които не отстъпва и Музикалния театър.

В традициите на оперетата в основата на приказно-фантастичния сюжет на „ОПЕРЕТНО ВАРИЕТЕ: Подари мечта!“ е жизнеутвърждаващата тема за любовта и доброто, които винаги побеждават. Разказът за съдбата на един уличен музикант е посветен на вярата, че всяка мечта и копнеж по красивото са постижими, стига да подадем ръка на човека до себе си.

Оперетно-вариететното представление „Подари мечта!“, съдържа над 27 сченични номера и изпраща най-вярното към публиката си пожелание – да я забавлява, очарова и удивлява със средствата на музиката, танца, цирковото и акробатично изкуство.

Обратното на опитите в исторически план да се огриничи участието на публиката в музикално-сценичните жанрове Музикалния театър кани своите верни почитатели на една последна изненада:

„Носете си удобни обувки!  Ще танцуваме!“

 

„Своите мечти тук откриваш ти,

Свят различен теб очаква, с нас тръгни!

Съдбата своя за миг промени,

Пей и танцувай, страх забрави!

Блясък и разкош, истинска любов -

Само пожелай си и бъди готов

За нов живот във нашето вариете!“

текст на песента: Александър Мутафчийски

В сивия и безразличен град уличният цигулар свири самотен своята тъжна мелодия. Хората равнодушно преминават край него. Но един от тълпата, впечатлен от красотата на музиката, подхвърля монета в празната шапка на цигуларя. Музикантът осъзнава, че най-после е важен за някого. Този жест на внимание отключва надеждата, че всяка мечта е постижима, ако подадем ръка на другия. Копнежът по красивото разкрива пред младия цигулар един фантастичен и пъстър свят, изпълнен с музика, танц, блясък и любов. Добре дошли в света на мечтите! Добре дошли в нашето вариете!

 

 

 

Постановка

ОПЕРЕТНО ВАРИЕТЕ: Подари мечта

Хореограф -постановчик: Татяна Янева
Режисьор : Александър Мутафчийски
Диригент: Людмил Горчев
Сценограф: Пеньо Пирозов
Костюми: Яна Дворецка, Цветанка Петкова –Стойнова
Концертмайстор: Мария Кирова, Петя Ковачева-Молхова
Репетитор на солистите: Антоанета Алексиева
Репетитор на балета: Ивайла Хаджиколева
Мултимедия: Иван Липчев
Тонрежисьор: Инна Минкова
Отговорен корепетитор: Ана Ангелова
Корепетитори: Вяра Груева, Ваня Петрова, Румен Трайков
Помощник режисьор: Мартин Василев, Божанка Груева
По идея на Марияна Арсенова

Състав за 08 март: 

мила Козарева, Християна Лоизу, Владимир Грудков, Александър Панайотов, Денко Проданов

Артисти

Участват артист-солистите: Людмила Козарева/Илона Иванова, Християна Лоизу, Десислава Николова, Владимир Грудков, Александър Панайотов и Денко Проданов.

Балетът и Оркестърът на Музикалния театър

Солисти на Балета: Крис Методиев, Венета Гочева, Йоанна Стоянова, Жасмин Сеизова

Театър на сенките: Георги –Маноел Димитров, Димитър Ивайлов, Богомил Добрев, Валентин Христов(дете)

Със специалното участие на брейк групата X-ENERGY CREW, акробатична денс трупа “Тапия денс Хаус” с ръководители Виолета и Ерик Тапия, Старбой Айвън/Студио G

Спектакълът е по идея на Марияна Арсенова

 

 

 

Галерия