АЛАДИН

 

Спектакъл

„Аладин“ е съвременен български мюзикъл, реализиран на сцената на Музикалния театър през 2012 г. Превърнал се през годините в един от най-вълнуващите за публиката хитове, „Аладин“ е  роден от желанието на група артисти и музиканти да съживят културния живот в България в сферата на музикалния театър. Вдъхновени от приказния свят на Шехеразада от „Хиляда и една нощ“, те полагат в основата на произведението един от най-любимите вечни разкази за Аладин и неговата вълшебна лампа.

Мюзикълът за деца и възрастни „Аладин" е първото по рода си музикално и театрално шоу в България, с изцяло авторска музика на композитора Марио Балтаджиев, който твори в тандем с либретиста Иван Ангелов. Като уникална смесица от различни стилове мюзикълът възторгва публиката почти десет години и заради сърцатата отдаденост на солистите, хора, балета и оркестъра на Музикалния театър.

Мюзикълът „Аладин"е модерна интерпретация на древната приказка, в която духът е не просто слуга, а по-скоро метафора за човешкия дух, в който се крие силата на всеки от нас - това е духът, който всеки може да потърси и открие в себе си. Освен че предлага едно уникално аудиовизуално шоу, „Аладин" носи в себе си едно по-дълбоко и мотивиращо послание, в което всеки може да открие себе си.

Инициатор на "Аладин" е композиторът Марио Балтаджиев, който има дългогодишен опит в разработването на музика за продукции в областта на телевизионната реклама, балета и киното, а създаването на мюзикъл е негова детска мечта. Песните, включени в "Аладин”, обхващат редица музикални стилове - от романтична балада, класика и рок, през поп и хип-хоп звучене.

Това е мюзикъл за любовта, за силата на човешките възможности и за вярата в собствените ни умения, споделя Марио Балтаджиев.  ""Аладин" е всичко това, което ни е трудно да бъдем и понякога почти невъзможно да постигнем. Неговото послание е за човешкия дух, който може да постигне всичко. Най-голямата сила се крие във всеки един от нас и "Аладин" го доказва. Това е една от най-хубавите истории в Арабския епос и смятам, че всеки би могъл да се докосне до чудото и невъзможното да се превърне в мечтаната реалност. Не можем да разчитаме само на магическата помощ на духа от лампата, ще трябва да потърсим магията в себе си. Вярвам, че тази човешка история ще докосне зрителите от всички възрасти, защото мотото е: „Духът е в теб“ И нека не забравяме, че всеки един от нас е бил дете” – споделя композиторът.

Със саздаването на либретото на мюзикъла „Аладин“ през 2012 г. Иван Ангелов дебютира на театралната сцена. Споделя, че за него това е един много личен проект. „Всяка песен в този спектакъл е откровение, с което бих искал децата ми да пораснат, а родителите ми да се почувстват отново като деца. Представях си, че пиша приказка, която ще прочета на сина си, преди да заспи, а на другата вечер той пак ще поиска същата. Това ме караше да не бързам... Да чакам истинските думи. А дали съм ги дочакал – това ще разберем, когато завесата се спусне!”

Постановка

АЛАДИН

Мюзикъл за деца и възрастни

Композитор – Марио Балтаджиев

Либрето – Иван Ангелов

Режисьор – Надежда Асенова

Диригент – Людмил Горчев

Сценограф – Тодор Райков

Художник на костюмите – Анелия Райкова

Хореограф – Татяна Янева

Хормайстор – Людмил Горчев

Синти – Анна Ангелова

 

Артисти

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:

АЛАДИН - Денко Проданов

МАГЬОСНИКЪТ - Добрин Векилов –Дони

ПРИНЦЕСА БАДРУЛБУДУЛА – Боряна Йорданова

РАЗКАЗВАЧ - Камен Иванов

ДУХЪТ ОТ ЛАМПАТА – Богомил Спиров

ДУХЪТ НА ПРЪСТЕНА - Яница Маслинкова

МАЙКАТА НА АЛАДИН - Станимира Василева

СУЛТАНЪТ - Лъчезар Лазаров

ЖГМУЦ –Румен Григоров

СТОН – Тодор Велков

КРИК - Георги Ханджиев

ПАРАЛЕЛЕПИПЕД - Никола Кабрузов

И ДРУГИ ГЕРОИ - Валери Цветанов, Николай Христов

С участието на децата:  Петя Андасарова, Кая Иванова, Лидия Иванова, Веселин Иванов, Никола Костадинов, Илиан Спиров, Денис Тафров

ХОР, БАЛЕТ И ОРКЕСТЪР НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

Спектакълът се играе на голяма сцена

Галерия