ЗАЙЧЕНЦЕТО БЯЛО

 

Спектакъл

ЗАЙЧЕНЦЕТО БЯЛО

детски мюзикъл 

по мотиви от песента "Зайченцето бяло"

композитор - Румен Бояджиев-син

либретист - Венелин Методиев

режисьор - Александър Мутафчийски

Времетраене - 50 мин.

Камерна сцена

 

Най-новият изцяло български детски мюзикъл, специално създаден за трупата на Музикалния театър, е вдъхновен от едноименната популярна песничка „Зайченцето бяло“. Написана през 1946 г. от Леда Милева и Петър Ступел, тази най-нежна, и същевременно драматична и любовна по съдържание песен, се превръща в любима творба за поколения български деца и техните родители.

Мюзикълът „Зайченцето бяло“ е съвременно детско произведение от най-висока музикална и драматургична класа, създаден от композитора Румен Бояджиев-син и либретиста Венелин Методиев. Този млад и успешен творчески тандем е автор и на коледната детска оперета „Малката кибритопродавачка“ (2012), който можем да видим отново на сцената на Музикалния театър. Като реверанс към авторите на обичаната песен „Зайченцето бяло“ в спектакъла са включени не само перипетиите на познатите ни горски обитателите, но и на нейните създатели - Леда Милева и Петър Ступел, превърнати в симпатични персонажи.

В познатия на всички ни сюжет за едно зайче, при това юначе, за една сърничка, а и за щуреца и неговата булка, е вплетена най-вълнуващата, но и неразкрита история, за раждането на едно емблематично произведение – песничката „Зайченцето бяло“. Там в близката горичка, докато слънцето се е скрило, а зайченцето е закъсняло, една Леда-поетеса и нейният Петьо сътворят пред очите ни музикалното чудо „Зайченцето бяло“.

„Едно от нещата, които никога няма да спрат да ме вълнуват и все по-често тревожат, е липсата на памет. Памет към онези преди нас, създали хармонични, красиви, приказни вселени. Вървейки през живота, не бива да забравяме, че този свят е съществувал много преди нас. Но творчеството на талантливите хора остава непреходно.“ - споделя либретистът Венелин Методиев, воден от идеята, че най-достоверният начин да се съпротивляваме на тревожността на ежедневието е изкуството.

Такава е и амбицията на професионалната и сърцата трупа на Музикалния театър – да възвърне любовта към музиката и театъра, към вдъхновението, като ни разкажат не само познатата на всички нас история за Зайченцето бяло, но и за онзи трепетен момент по създаването на едно велико произведение. Уверени сме, че всеки, който чуе прекрасните, мелодични и жизнелюбиви песни, създадени от Румен Бояджиев-син, изпълнени от артистите на театъра, под съпровода на „живо“ пиано, ще ги за пее. Роди се българска творба, достойна да се превърне в хит!

А как се създава едно такова музикално произведение, при това за най-истинската, но и най-безмилостна публика - детската? „Една сутрин седнах на работната маса с пианото и се зачетох в стиховете, определени за музика – разказва композиторът Румен Бояджиев-син. Мелодиите потекоха и аз я написах за два дни върху една архивна нотна тетрадка, като особено внимание обърнах на вариациите по темата на големия Петър Ступел, когото съм обичал винаги много и уважението ми към този неповторим автор стои във всяка нота и във всеки такт от това произведение.“

И както всяко дете се пита, а поука има ли – ето какво разказва режисьорът Александър Мутафчийски: „Мюзикълът засяга вечната тема за доброто, което се явява ключът към сърцето на всяко човешко същество. Добрина е, когато те е грижа за другите, когато подадеш ръка на човек в нужда. Тази протегната ръка и подкрепящо рамо на приятел запалват светлинката, която ти осветява пъта за изход от трудностите и несгодите в живота. Светулката казва на изпадналия в отчаяние Зайо: „На добрите винаги има кой да помогне!“ Доброто съществува в нашия живот и има смисъл само тогава, когато и ние сме добри. Звучи като проста истина, но понякога, за да я открием, се нуждаем от някаква специална искра, която да запали нашите сетива и да ги насочи към истината.“

И така, в един приказно слънчев ден приятелите Леда и Петьо отиват на любимата си полянка да починат сред тишина и спокойствие, но за кратко. Само след миг същата тази полянка се изпълва с шума и веселието на колоритните, но и забавни Зайо, Сърничка, Светулка и Щурчо. Как ще завърши всичко това? Дали на тази метафорично разгърната книга на сцената, върху която Леда-поетеса пише първия си знаменит стих, а Петьо-музиканта с вълнение добавя своята музика, няма да се появят ей така, магически, нотите на вечната българска песен „Зайченцето бяло“?

Тази най-нова и най-българска творба очаква своята публика, защото „На добрите винаги има кой да помогне! Щом сме двама – страшно няма“

След всеки спектакъл публиката има възможност да се срещне с любимите актьори и създателите на спектакъла.

РУМЕН БОЯДЖИЕВ-СИН – композитор

Роден през 1979 г. композиторът Румен Бояджиев-син е автор на концерти и концертни пиеси за различни инструменти и симфоничен оркестър, камерна музика, детски оперети. Барабанист в оркестъра на Музикалния театър над 20 години той е композитор и на класическата българска оперета "Малката кибритопродавачка" по приказката на Андерсен, която от 2014 г. се играе на сцената на Музикалния театър. За това произведение Румен Бояджиев-син е отличен за „Музикант на годината“ 2012 г. за творчески дебют.

Носител на многобройни международни отличия като инструменталист и композитор през 2020 г. печели първо място на престижния международен конкурс за филмова музика NGC LAB.

„Зайченцето бяло“ е хитът на хитовете, тя е най-популярното българско произведение след националния химн. И няма нужда да бъде увековечавана, тя е въплъщение на самата вечност.“

ВЕНЕЛИН МЕТОДИЕВ - либретист

Роден през 1974 г. в гр. София, Венелин Методиев завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, специалност Актьорско майсторство. Днес е част от трупата на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“, Пловдив. В биографията си има над 70 роли.

Афинитетът на Венелин Методиев към класическата музика и интересът към музикално-сценичните жанрове го среща с композитора Румен Бояджиев-син, с когото в творчески тандем създават детската оперета „Малката кибритопродавачка“, реализиран през 2012 г. Втората им съвместна работа е по мюзикъла „Зайченцето бяло“ – съвременен реверанс към класиците Леда Милева и Петър Ступел

ЛЕДА МИЛЕВА  (1920 – 2013)

Любимата на поколения деца българска поетеса Леда Милева е автор на над 30 стихосбирки, театрални и радио-пиеси. В далечната 1941 г. тя случайно и набързо написва текста на „Зайченцето бяло“, за да попълни празна страница в сп. „Първи стъпки“. Показва на младия тогава композитор Петър Ступел стихотворението и така се ражда музиката на емблематичната за поколения деца песен „Зайченцето бяло“.

ПЕТЪР СТУПЕЛ (1923 – 1997)

Композиторът Петър Ступел е сред най-обичаните автори на музикални творби за деца. Завършва Българската държавна консерватория през 1947 г. и специализира камерна музика в Будапеща. В годините създава музиката на едни от най-обичаните детски песни като „Зайченцето бяло“ и „Аз съм Сънчо“ за телевизионното предаване „Лека нощ, деца!“.

 

Премиера - 5, 10, 19, 23 декември, 2021 г.

Постановка

Музикален ръководител: Румен Бояджиев-син

Режисьор: Александър Мутафчийски

Сценография и костюми: Денис Иванов

Хореограф: Антоанета Алексиева

Координатор проект: Пеньо Пирозов

Отговорен корепетитор: Ана Ангелова

Корепетитори: Румен Трайков, Вера Груева
                             Ваня Петрова, Светлана Спасова

Помощник режисьор: Мартин Василев, Божанка Груева

снимки: Денко Проданов - DenProPhoto

 

Артисти

Действащи лица и изпълнители:

ЛЕДА /поетеса /                                     Елица Красимирова

                                                                  Катерина Тупарова

ПЕТЬО /композитор /                                Румен Григоров

                                                                     Александър Мутафчийски

ЗАЙО /млад мъж /                                     Александър Панайотов

                                                                      Иван Христов

СЪРНИЧКАТА /негова приятелка /            Боряна Йорданова

                                                                         Пламена Михова

СВЕТЛА /млада жена /                                 Павлина Петкова

                                                                         Яна Стефанова

                                                                         Мадлен Янкова

ЩУРЧО /цигулар, мъж на Светла /           Тодор Велков

                                                                       Георги-Маноел Димитров

 

08.10.НЕДЕЛЯ                                11.00ч.-„Зайченцето бяло“

                                                           Синти – Р.Трайков

Участват: Елица Красимирова, Александър Мутафчийски, Александър Панайотов, Пламена Михова, Яна Стефанова, Тодор Велков

 

22.10.НЕДЕЛЯ                                     11.00ч.-„Зайченцето бяло“

                                                                  Синти – А.Ангелова

 

Участват: Людмила Козарева, Румен Григоров, Александър Панайотов, Боряна Йорданова, Павлина Петкова, Георги-Маноел Димитров

 

29.10.НЕДЕЛЯ                            11.00ч.-„Зайченцето бяло“

                                                        Синти – Р.Трайков

 

Участват: Людмила Козарева, Александър Мутафчийски, Калоян Ченов, Пламена Михова, Яна Стефанова, Тодор Велков

Галерия