Пеньо Пирозов
 

Роден е на 12.12.1969г. През 2001г. завършва ДМА ”Проф. Панчо Владигеров” специалност „Оперно пеене“, след което е приет за артист-солист в НМТ”Стефан Македонски”. Вокалната си техника през годините е развивал с такива имена като Никола Николов, Александрина Милчева и Анна Томова-Синтов. Специализира в Залцбург при проф. Борис Баков. През годините е работил с диригенти като Руслан Райчев, Генадий Рождественски, Росица Баталова, Юли Дамянов, Игор Богданов, Огнян Митонов и много други. Утвърждава се като водещ тенор в репертоара на Националния музикален театър с ролите:

Павлин от „Българи от старо време” – Асен Карастоянов,

Херцога на Урбино  от  “Една нощ във Венеция” - Щраус,

Парис  от  “Хубавата Елена” - Офенбах,

Шандор Баринкай  от “Цигански Барон” – Щраус,

Алфред  от “Прилепът” - Щраус,

Граф Цедуал  от “Виенска кръв” - Щраус,

Граф Данило и Камий дьо Росион  от “Веселата Вдовица” - Лехар,

Граф Тасило  от  „Графиня Марица”  – Калман,

Йожи  от „Циганска Любов”  – Лехар,

Шандор Борис  от „Хецогинята на Чикаго” - Калман

Едвин от „Царицата на чардаша” – Калман

По същото време участва и в продукцията на оперните театри на България и в чужбина. Изпълнавя и много оперни роли с голям успех като:

Дон Отавио  - “Дон Жуан” - Моцарт,

Паолино  -“Тайният брак” - Чимароза,

Граф Алмавива - “Севилскияг браснар” - Росини,

Херцогът - “Риголето” - Верди,

Рудолфо - „Бохеми” – Пучини,

 Алфред - “Травиата”- Верди,

Граф Енрико - „Истинското постоянство” – Хайдн

Участва във всички турнета на Националния музикален театър в периода 2001- 2009 год. в Германия, Люксембург, Холандия, Австрия, Швейцария, Дания, Гърция и Япония.

На 22 май 2006 г. участва  в изпълнението на “Реквием “ в ре минор от Моцарт  под палката на Генадий Рождественски , а сопрановата партия е изпълнена от Анна Томова – Синтова.

През сезон  2009-2010год. на  Софийската опера и балет дебютира в ролята на Херцога от  „Риголето”  и в европейската продукция на „Истинското постоянство” от Хайдн в ролята на Граф Енрико.

В репертоара на Националния музикален театър е водещ солист-тенор и в момента. Познат е от изпълненията му на всички централни  тенорови роли, както и в множество участия в концертни програми и турнета.

В най-новите постановки на Националния музикален театър – сред които „Царицата на чардаша“, „Фантомът на операта“ и други - участва със свои дизайнерски проекти. В тези постановки е „Координатор на проекти“ и е включен в поставъчните екипи.

Паралелно с тази си дейност Пеньо Пирозов продължава да радва публиката с блестящите си тенорови изпълнения.