Татяна Янева
 

Татяна Янева е поканена в балета на Музикалния театър през 1998 година още като ученичка последна година в Националното училище по танцово изкуство. Тогава изиграва и първата си солистична роля на сцената на Музикалния театър – Птицата Феникс в оперетата „Принцесата на цирка”. Съвсем скоро става прима-балерина. Незабравими за публиката са солистичните й въплъщения в оперетите „Баядерка”, „Графиня Марица”, „Бал в Савоя”,”Прилепът”, „Една нощ във Венеция”, „Цигански барон”, „Виенска кръв”.

Изиграва главни роли и в редица мюзикъли – Мистър Мистофилис в „Котки” на А.Л. Уебър, Адската Кити в „Чикаго”, Булката в „Моята прекрасна лейди”, Изкусителката в „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”. Запомнящи се остават и солистичните й партии в мюзикълите „Зоро”, ”Мис Сайгон” и в много други спектакли на Музикалния театър. Често е канена и като солист на балет „Арабеск” в спектаклите „Лешникотрошачката”, „Нестинарка” и други.

Татяна Янева завършва Балетна педагогика и магистратура по Балетна режисура в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. От 2010 година е и хореограф на Музикалния театър. Дебютът й е с детския мюзикъл „Снежанка и седемте джуджета”. През годините продължава работата си за най-малката публика и в мюзикълите „Аладин”и „Грозното пате”.

Следва хореографията за едни от най-популярните класически оперетни заглавия „Царицата на чардаша”, „Бал в Савоя”. Нейна е хореографията и на хитовите мюзикъли „Чикаго”, „Аладин”, „Рибарят и неговата душа”, на българския мюзикъл „Бягство”по музика на дует „Авеню”. Татяна Янева е хореограф на оперетата „Българи от старо време” от Асен Карастоянов /премиера 2018 г/ и на най-гледания спектакъл на Музикалния театър – мюзикълът „Фантомът на операта” от А.Л. Уебър /премиера 25 януари 2019 год./

            Тя е канена и за гост-хореограф в различни оперни театри в страната. Поставяла е „Тримата мускетари” във Варненската опера, „Царицата на чардаша” в Старозагорската опера и „Сватбата на Фигаро” на сцената в Лом.

От 2017 година тя е театър-майстор на Балета на Музикалния театър.