Владимир Грудков
 

Владимир Грудков е роден на 16 май 1989 год. в град Варна. От 1-ви до 8-ми клас е част от „Хора на варненските момчета и младежи“, където се заражда любовта му към музиката. След като напуска състава на хора започва да се занимава с поп и рок музика във Вокално студио „Да“ в гр. Варна при Военноморски клуб - Варна. По това време печели много награди от международни конкурси за млади поп и рок изпълнители в България и чужбина.
През 2010 год. кандидатства „Оперно пеене” в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ - София и е приет в класа на проф. Нико Исаков. По време на обучението си участва в множество концерти и постановки на Учебния театър, сред които: „Службогонци“, детската опера „Бастиен и Бастиена“, поставена 2013 год на Малка сцена в Софийската опера и „Така ли правят всички жени“ (либретна преработка по операта на Перголези) под режисурата на доц. д-р Виолета Горчева. Участва в майсторския клас на световноизвестния оперен бас Карло Коломбара през 2014 год във Варна.
След като завършва магистратура по „Оперно пеене” в НМА от 2016 год. става част от хоровия колектив на Национален музикален театър „Стефан Македонски“. Скоро след това започва да участва с малки роли в някои от репертоарните спектакли на НМТ. През сезон 2017/2018 год. прави дебют в две главни роли – първо като Орфей в „Орфей в Ада“, след това като княз Едвин в „Царицата на Чардаша“. От сезон 2018/2019 год. е щатен солист в НМТ „Стефан Македонски“ гр. София. През 2019 год. дебютира в главната роля на Фантома в мюзикъла на А.Л. Уебър „Фантомът на операта” – постановка на Националния музикален театър.