Денко Проданов
 

Роден съм на 29.07.1991г. в град Варна в семейство на артисти. През 2010 год. завърших НУИ "Добри Христов" -град Варна, специалност  „Класическо пеене” в класа на г-жа Мария Коровешова. През 2014 год. завърших Бакалавър в  НМА "Проф. Панчо Владигеров" - град София, специалност „Класическо пеене” в класа на проф. Илка Попова. През същата година съм приет Магистратура в НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност „Музикално - сценична режисура” в класа на доц. д-р Виолета Горчева.
Осми сезон съм солист в Национален Музикален Театър "Стефан Македонски". Играл съм ролите: Чарли в "Лелята на Чарли", Селестен в "Бал в Савой", Аладин в "Аладин", Илийчо и Хоров в "Службогонци", Фреди в "Моята прекрасна лейди", Барон Жупан в "Графиня Марица", Жан в "Котаракът Шарл", Старият Латернаджия в "Малката кибритопродавачка", Себастиано във "Фраскита", Отокар в "Цигански Барон", Арман в "Любов и смърт в Мулен Руж", Принцът в "Да целунеш принцеса", Джо Гилис в " Булевардът на залеза ", Иво в "Бягство", Орфей в "Орфей в ада", Едвин в “Царицата на Чардаша“, Павлин в „Българи от старо време“, Раул във „Фантомът на операта”, както и в редица концерти.

 Участвал съм в спектакли на НМА " Проф.Панчо Владигеров" в ролите:
Хоров в "Службогонци", Тео Бъргър в "Достатъчно".

 Участвал съм в независими проекти - "Алис в страната на сънищата" в ролята на Рицарят, "Грозното пате" - Независим театър, " Веселите Музиканти". В Софийска опера и балет играя ролята на Скай в мюзикъла „Мамма миа“.
 През 2014 год. спечелих награда "Кристална Лира" в категорията за млад изпълнител. През 2016 год. спечелих втора "Кристална лира" в категория „Оперно и оперетно изкуство”, както и първо място в Петия национален и Първи международен конкурс "Мими Балканска" в категорията за мюзикъл.

E-mail: denkoprodanov@abv.bg