Утвърдени имена в мюзикъла и балета водят семинари с workshop на Софийския фестивал на музикалния театър
 

В рамките на Софийския фестивал на музикалния театър (24 юни – 17 юли)ще се проведат два семинара с workshop на утвърдени имена в жанра на музикалния театър. Фестивалът се провежда с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития
На 25 юни (от 14:00ч. до 17:00 ч.) големият театрален режисьор Небойша Брадич (Сърбия) ще представи тенденциите в съвременния мюзикъл. Той ще говори за режисурата и драматургията в модерния музикален театър, както и за изискванията пред актьорската игра в съвременния мюзикъл.
Небойша Брадич е познат на българската публика с постановката на мюзикъла „Цигулар на покрива“ на сцената на Музикалния театър.
Още с появата си преди две години спектакълът се превърна в събитие за българската музикално-театрална сцена и събра възторжените отзиви на публиката, критиката и журналистите.
В последната вечер на Софийския фестивал на музикалния театър на 17 юли от 20:00 часа – на сцена Парк Военна академия – може да видите театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла „Цигулар на покрива“

 

Брадич - портретна.jpg


Небойша Брадич е един от най-добрите театрални режисьори на Балканите и в Европа. Поставил е над 90 пиеси в театрите на Сърбия, Босна, Хърватия, Словения и Гърция. Режисирал е оперни, балетни и мюзикълни спектакли. Бил е режисьор и директор на редица сръбски театри, сред които: Националния театър на Сърбия в Белград, театъра на Крушевац, Ателие 212 и Драматичния театър в Белград. Брадич е бивш министър на културата на Сърбия (2008 - 2011 година). 

 

На 8 юли (от 15:00ч. до 18:00ч.) Олга Панго, най-значимият театрален и балетен хореограф в момента в Северна Македония,ще води семинар с workshop за тенденциите на съвременния танц в класическият балет. Тя ще сподели опита си за начините на градиране на хореографията в мюзикълите и за необходимостта от нови движения в съвременните балетни и танцови спектакли.
Същият ден от 21:00 часа в рамките на фестивала в Парк Военна академия ще бъде показан балетния спектакъл „Госпожиците от Авиньон“ на Националната опера и балет на Северна Македония с режисьор и хореограф Олга Панго.
 

 

Олга Панго - примабалерина, хореограф и директор на Балета на Националната опера и балет на Северна Македония_LOW.jpg


Олга Панго е примабалерина, хореограф и балетен педагог. Завършила е Националното балетно училище в Скопие, Северна Македония. През 2005г. се дипломира с магистърска степен в АМТИИ Пловдив за балетмайстор, балетен педагог и хореограф. От 2017г. е директор на Балета на Националната опера и балет на Северна Македония. Жури е на престижни международни балетни конкурси, провежда семинари и майсторски класове в страната и в чужбина.Има авторски хореографии в редица балетни, драматични и оперни постановки, както и в мюзикъли, кабарета и оперети.

  

Госпожиците от Авиньон - Национална опера и балет на Северна Македония_3.jpg 

 И двата семинара с workshop са безплатни и се провеждат в сградата на Музикалния театър след предварително записване на имейл - marialoukanova.musictheater@gmail.com. Очакваме ви!