Месец на мюзикъла в Музикалния театър през април
 

„Фантомът на операта“ и „Цигулар на покрива“ се завръщат в пълния си блясък на сцената на Музикалния театър през април


Само през месец април - единствено през този театрален сезон – може да гледате шедьоврите на световния мюзикъл „Фантомът на операта“(на 1,2 и 3 април) и „Цигулар на покрива“ (на 15,16 и 17 април) в Музикалния театър. Зрелищните спектакли се завръщат на сцената в пълния си блясък след дълги месеци на отсъствие от афиша, заради пандемията и ограниченията за броя на зрителите.

Вечната тема за неразбрания гений и посредственото общество, разказана с музиката на Уебър,оживява в изпълнението на солистите, хора, балета и оркестъра на Музикалния театър. Характерно за богатата оркестрация на "Фантомът на операта" е, че в рамките на мюзикъла композиторът вплита цели оперни откъси. Неслучайно определят творбата му като „театър в театъра” и дори „опера в мюзикъла”. Ето защо музикалните изпълнения са изпитание за солистите в главните роли, от които се изисква не само голяма пластичност, но и силни качества в класическата опера. Трупата на Музикалния театър е създала силни традиции в жанра на мюзикъла и е поставила на българска сцена най-много от творбите на Уебър.

Освен изпитание във вокално отношение, спектакълът на режисьора Пламен Карталов със своята динамика и бърза смяна на отделните картини, е предизвикателство и за всички техническите служби в театъра – сценични работници и служители в ателиетата. За ролите си на сцената артистите, хорът и балетът сменят 400 оригинални костюма, създадени от художниците Цветанка Петкова -Стойнова и Иван Савов и изработени в шивалните на театъра.
За „Фантомът на операта” са платени най-скъпите авторски права в историята на Музикалния театър. Допълнителните средства, вложени в мащабната сценография, ефектната мултимедия и новата осветителна техника превръщат спектакъла в най-скъпата продукция до момента на Музикалния театър. Сценографията е дело на Миодраг Табачки(Сърбия), Иван Савов и Пеньо Пирозов. Хореограф е Татяна Янева, хормайстор и втори диригент е Людмил Горчев. Преводът на либретото на Ричард Стилгоу и Андрю Лойд Уебър и стиховете на Чарлз Харт е на Виктор Макаров.

В ролята на Фантома гледаме Владимир Михайлов и Владимир Грудков. Неговата мечтана любима Кристин Дае се изпълнява от Християна Лоизу и Теменужка Трифонова. Като Карлота Джудичели изявяват таланта си Зорница Дамянова и Исидора Молес. Младите тенори Денко Проданов и Александър Панайотов изпълняват ролята на Раул, който се бори за сърцето на Кристин. Доайените на театъра Христо Сарафов и Николай Борисов се редуват с Тодор Велков и Румен Григоров в ролята на собствениците на парижката опера „Попюлер“. Като Мадам Жири гледаме примите на театъра Людмила Козарева и Калина Ангелов. Участват още: Илона Иванова,Десислава Николова(Мег Жири), Георгиос Филаделфевс(Убалдо Пианджи),Лъчезар Лазаров(Жозеф Буке), Кръстан Кръстанов(Мосю Льофевр), Александър Василев(Мосю Рейе) и други. Хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов

Ако все още не сте гледали и искате да видите на живо най-касовият и зрелищен мюзикъл на българска сцена „Фантомът на операта“- не го пропускайте. Спектаклите на 1 и 2 април са от 19:00 часа, на 3 април, неделя, от 17:00 часа. Билетите са в продажба на сайта https://musictheatre.bg/calendar/2022-04 и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79).